hamburger-icon

Kliker.info

Dževad Hodžić : Inženjering, šta je to

Dževad Hodžić : Inženjering, šta je to

26 Jula
20:42 2013
Piše : Dževad Hodžić (Oslobođenje)

U proteklih nekoliko dana u fokusu medija bio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu. Nakon što je ovaj zakon u paketu sa zakonima o JMBG-u, državljanstvu i javnim nabavkama usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u hitnom postupku, a prije održavanja sjednice Doma naroda, oglasila se Koalicija 1. mart na pres-konferenciji na kojoj je koordinator Koalicije Emir Suljagić iznio upozorenje kako će administrativno-etničko čišćenje koje trenutno provodi MUP RS-a, a o čemu su na pres-konferenciji svjedočili neki povratnici iz Srebrenice, postati legalno ako se usvoji novi Zakon o prebivalištu. O prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu isti se dan oglasila i Islamska zajednica izrazivši zabrinutost da će ovakav zakon djelovati obeshrabrujuće za povratak. Potom je na sjednici Doma naroda većinom članova Kluba bošnjačkog naroda ovaj zakon, zajedno s druga tri, zaustavljen pozivanjem na vitalni nacionalni interes koji se ugrožava razmatranjem ovih zakona po proceduri hitnog postupka. U posljednje vrijeme desetine povratnika u RS-u dobile su prekršajne prijave, a neki od njih, a da o tome nisu ni obaviješteni, brisani iz evidencije, zbog takozvanog fiktivnog povratka. E, dobro, sve to, manje-više, znamo. I, ostavimo sada po strani različite stranačke reakcije, taktike, interese, ljutnje, opravdavanja i predstavljanja sadržaja Zakona o prebivalištu o kojem je riječ. Možemo li – mislim, imamo li kao ljudi, kao građani ove zemlje, kao očevi i majke djece koja će ovdje nastaviti živjeti, za takvo što uopće političke, intelektualne, etičke snage i volje – postaviti, u prvom redu sebi samima, a onda i drugima, neka pitanja u vezi s onim na što se ovaj Zakon o prebivalištu izbliza i izdaleka odnosi i s čim je povezan?

Da li je povratak u ovoj zemlji, u kojoj smo ubijani, protjerani, raseljeni, završen? Nije, unatoč tome što je prošlo mnogo vremena. Na povratku se može i mora još raditi. Na povratak se, štaviše, mora još čekati, jer se ne može očekivati da njegovu realizaciju, a to znači povratak stotina hiljada protjeranih i raseljenih s etnički očišćenih teritorija, ostvare i dovrše one politike i političke opcije na čijim matricama je i izvršeno protjerivanje, raseljavanje i etničko čišćenje? Radi se dakle o tome da je za jedne povratak završen dok za druge nije i ne smije biti. Mada bi, zapravo, za sve u Bosni i Hercegovini, povratak raseljenih i prognanih trebao biti nedovršena priča. Povratak građana u istočnu Bosnu, u istočnu Hercegovinu, u Republiku Srpsku, u Federaciju BiH jeste interes svih u BiH. Dok građani BiH, pripadnici svih naroda koji su ostali da žive u sada polupraznim i pustim prostorima, u povratku njihovih predratnih komšija vide, i sve će više vidjeti, šansu i poticaj, a ne prijetnju i nevolju, dotle njihovi političari, obrazovani na tradiciji mitoloških projekcija budućnosti, u povratku vide opasnost za politike koje su "etnički očistile" teritorije u koje bi, vidi sada, raseljeni i prognani da se vrate kao što u povratku vide i prepreku za dezintegraciju i podjelu zemlje.

Prije nekoliko dana, profesor Hilmo Neimarlija u intervju za Anadoliju svoj je optimizam u pogledu budućnosti BiH obrazložio lucidno formuliranom dubinskom spoznajom da Bosna nije samo država nego je i zemlja. A zemlja je, kako kaže prof. Neimarlija, osnovna jedinica ljudskog opstojanja na način na koji je atom osnovna jedinica fizikalne stvarnosti, pa se, prema tome, sada pojednostavljujem i skraćujem, Bosna ne može uništiti bez eksplozije. I tu se sada ipak može (i mora) postaviti to oporo (pot)pitanje: Nije li se ta eksplozija u BiH ipak, nažalost, dogodila. Ne u formi i sadržaju rata, nego upravo u formi etničkog čišćenja. Jer, ratova je bilo mnogo u povijesti, etničkih čišćenja – to je moderni izum – mnogo manje.

Ključno je, bez povratka – u Bosni i Hercegovini, nakon etničkog čišćenja ništa nije isto. To znamo i mi, ali to zna, naprimjer, i Dodik. I zato što to zna, Dodik u diskurs i u policijsku praksu uvodi neustavni i nezakoniti, stigmatizirajući i, za one nad kojima je izvršen genocid, uvredljivi termin fiktivnih povratnika. (I zato se u Zakonu o prebivalištu predviđa da policijski organi u roku od pet godina po njegovom usvajanju moraju izvršiti reviziju boravišta – čitaj povratka – građana.) Já, treba kazati ono što svi znaju. Termin "fiktivni povratnici" uvodi se u diskurs i u policijsku praksu u RS-u nakon lokalnih izbora na kojima je pobijedio Ćamil Duraković. Novi Zakon o prebivalištu trebao bi osigurati da se takva stvar Republici Srpskoj više nikada ne dogodi.

Ali, zašto protjerani, u etničkom čišćenju raseljeni, žrtve genocida ne bi sasvim transparentno imali legalno, legitimno i zagarantovano humano, političko i moralno pravo da se prijave s prebivalištem tamo odakle su raseljeni, a gdje još nemaju uvjete za život upravo zato da mogu glasati na izborima i tako putem demokratski  izražene političke volje promijeniti stvari. Kada je riječ o žrtvama genocida, etničkog čišćenja, progona i raseljavanja, to se ne može i ne bi smjelo ni u primisli nazivati izbornim inženjeringom. Genocid, progoni i raseljavanje – to je bio inženjering. Uostalom, samo radi podsjećanja i usporedbe, ovih dana potpredsjednik Srbije obavijestio je srpsku javnost kako je u razgovorima u Bruxellesu u pogledu predstojećih lokalnih izbora na Kosovu postignut značajan napredak tako što se raseljenim Srbima, pa i onima koji žive u centralnoj Srbiji i s dokumentima koje sada imaju omogućuje da glasaju na lokalnim izborima koji će se održati ove jeseni.

Ima li iko na ovome svijetu pravo da onome kojemu je spaljen dom, srušena kuća, uništeno imanje i koji je, da bi spasio glavu, izbjegao ili je protjeran sa svoje zemlje, kada ovaj hoće da se registrira/prijavi/vrati u RS, tražiti kao uvjet za prijavu prebivališta dokaz da ima kuću ili stan ili neku izjavu komšija? Sve njegovo je spaljeno. On nema kuću. On nema ni komšiju. A mora imati pravo da se ponovo prijavi tamo odakle je protjeran. To pravo mora biti starije od svih drugih. O tome, bismo morali voditi javnu raspravu, inače nam se crno piše.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku