hamburger-icon

Kliker.info

Džemaludin Latić: Napade na Reisa Cerića režirao je intrigant Sulejman Tihić

Džemaludin Latić: Napade na Reisa Cerića režirao je intrigant Sulejman Tihić

05 Septembra
05:55 2006

Od 2001. godine, kada ste, citirat ću Vas, "prilikom komunističkog udara na SDAodstranjeni iz stranke zajedno sa svojih desetak, petnaest drugova" pa do danas, šta je u Vašoj nekadašnjoj stranci ostalo od ideja i ciljeva zbog kojih je i osnovana?

– Treba napraviti jasnu razliku između lidera SDA Sulejmana Tihića i njegove "progresivne struje" od nižih nivoa i brojnih aktivista ove stranke. Humane ideje i ciljevi radi kojih smo osnovali SDA leže u njezinim nižim nivoima, a njezin lider i njegovi karijeristi su politički sateliti koji su ne samo daleko, nego su u suprotnosti s izvornom SDA.

Sulejman Tihić štampao je izborni letak na kojem je, s jedne strane, njegova slika, a s druge rahmetli Alije Izetbegovića, s pojašnjenjem "Zašto sam za Tihića". Vaš komentar?


– To pismo rahmetli predsjednika jedna je od njegovih, nesumnjivo, pod pritiskom iznuđenih najvećih grešaka u njegovoj političkoj karijeri, jedan običan trik kojim je Tihić postao nelegitimni predstavnik bošnjačkog naroda koji, de facto, nije znao da glasa za satelita i Brozovog idolopoklonika. Nikad neću shvatiti zašto je to rahmetli predsjednik učinio našoj stranci i našem narodu. Tumačenja toga poteza su različita, ali niko ne zna tačne razloge zbog kojih se predsjednik odlučio na ovaj čin. Da mu se Allah, dž.š., smiluje!

Kada je rahmetli Izetbegović odlučio napustiti predsjedničko mjesto, pozvao je vas 20 istaknutih članova, te prema onome što se priča, zatražio vaš sud o imenovanju Tihića na poziciju prvog čovjeka SDA. Čak 15, među kojima ste bili i Vi, bilo je protiv. Zbog čega i da li danas, pet godina kasnije, mislite da ste ispravno postupili?


– Na toj nezvaničnoj sjednici nije uopće bilo riječi o Tihiću, nego o tome da li će se predsjednik ponovo kandidirati za mjesto predsjednika SDA. Od 21 prisutnog, nas 17 bilo je za to da se on kandidira, bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, budući da nam je njegovo ime, poslije 11. septembra, bilo neophodno za imidž stranke.
On je kasnije odustao od našeg prijedloga i počeo uvoditi Tihića na predsjedničku funkciju. U privatnim pregovorima s njim mi smo svi izražavali svoje nezadovoljstvo njegovom namjerom. Greška je što nismo kolektivno nastupili i što nismo spriječili instaliranje satelitskog rukovodstva SDA.
Naša prva odluka bila je ispravna. Nijedan od nas nije izdao ni predsjednika Izetbegovića ni izvornu SDA iako smo, potpuno nedužni i nakon toliko požrtvovanja, odstranjeni iz rukovođenja tom strankom, a danas smo u njoj, kao "konzervativni elementi", nepoželjni.

Kako komentirate pokušaje kompromitiranja reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića kroz nedavne javne istupe predsjednika GO SDA Irfana Ajanovića?


– To je komična jednočinka u režiji savršenog intriganta Sulejmana Tihića, koji, hvala Allahu, odlazi sa političke scene.

Reis Cerić podržao je inicijativu Vašeg brata Nedžada Latića za formiranjem udruženja žrtava politički montiranih procesa iz vremena Lagumdžijine alijanse. Ima li ta inicijativa i Vašu podršku, s obzirom na to da ste i Vi sami žrtva politički montiranog procesa?


– Naravno da sam protiv svakog montiranog procesa. U ovoj državi morao bi se donijeti zakon prema kojem bi svi koji su osuđeni za političko mišljenje, a nisu pozivali na nasilje, bili moralno i materijalno obeštećeni. Inače, podržavam političku aktivnost – ne, možda, i svaki potez – svoga brata, a posebno revitalizaciju i ciljeve NBS. Pozivam islamsku braću i sestre da glasaju za Nađu Dizdarević kako bi, kada uđe u Parlament, dobila veće mogućnosti da se bori za slobodu svoga muža i ostale članove tzv. "alžirske grupe".

Stalno se govori o BiH kao potencijalnoj terorističkoj bazi, čak je uveden i termin "bijeli muslimani". Da li je zaista bosanski musliman potencijalni terorista i kome to treba i zarad čega da nas prezentira u tako negativnom kontekstu?


– Onim svjetskim moćnicima i velikosrpskoj, povremeno i tuđmanovskoj propagandi potrebna je ta etiketa koju lijepe čitavom jednom narodu kako bi lakše uništili našu državu i politički i vojni subjektivitet Bošnjaka. Terorizam, niti bilo koji drugi vid nasilja nad drugim, ne samo što nije – i ne može biti – u našem političkom interesu, nego to nije naš vjerski niti civilizacijski stav.

 

Kada na vagu stavite Tihića i Silajdžića, na koju stranu preteže?


– Glasat ću za dr. Silajdžića zato što je spriječio entitetsko glasanje u BiH, čime su naša država, a time i bošnjački i dobar dio hrvatskog naroda i manje nesrpske etničke i vjerske skupine, dobili šansu da prežive, te zato što dr. Silajdžić, kao učenik Medrese, ne vrijeđa principe islama.

Kakvom vidite budućnost naše zemlje u kontekstu globalnih zbivanja?


– Svjetski moćnici se, na našu sreću, a rjeđe na našu nesreću, mijenjaju. Naprimjer, današnje vođe Evropske unije nisu istog profila i pogleda kao oni u periodu agresije na našu zemlju, na našu sreću, kao što ni današnja američka administracija nije ona plemenita administracija Bila Klintona (Bill Clinton) i gospođe Olbrajt (Albright), na našu nesreću. Na svim patriotskim snagama ostaje obaveza da nastavimo borbu za našu dragu državu, sa međunarodnim priznanjem i njezinim najboljim tradicijama.

Razgovarala: Edina SARAČ

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku