hamburger-icon

Kliker.info

Džebrail Bajramović : „Velikim Bogom se kunemo da robovi politike i političara biti nećemo“

Džebrail Bajramović : „Velikim Bogom se kunemo da robovi politike i političara biti nećemo“

27 Jula
17:00 2014

BajramovicDz324Motiv ili motivi za moju kandidaturu na predstojećim izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je teška ekonomska i politička situacija naše države, kazao je u intervjuu Agenciji FENA kandidat Stranke dijaspore BiH za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Džebrail Bajramović, govoreći o tome šta ga je motiviralo da prihvati kandidaturu za tu funkciju.Naveo je da već duži period prati rad aktualne bošnjačke elite i njihove nastupe kako na unutrašnjem tako i na vanjskopolitičkom planu.

– Ne mogu se oteti utisku da se sve svelo na lično predstavljanje ili personifikaciju odabranih političkih lidera, a sve u svrhu dugoročne političke ne/popularnosti i sticanje lične ekonomske i pozicione koristi, bez da se imalo vodi obzira o obavezama prema građanima, međunarodnom rejtingu i strategiji učvršćivanja državne politike ili politike od nacionalnog interesa kao preduslova političke stabilnosti i neupitne suverenosti BiH – kazao je Bajramović.

Po njegovim riječima, skoro svi nastupi naših izabranika su protkani prošlošću i u startu daju male šanse vizionarima i građanima koji žele promjene, to jest žele da žive normalnim životom sa normalnim i plaćenim poslovima, zasluženim i redovnim mirovinama, djecom u sigurnim i ujedinjenim školama sa jednim nastavnim programom, sigurnom zdravstvenom i socijalnom zaštitom itd.

– Također smatram da je za istinske promjene na političkoj sceni BiH potrebna nova, ali upravo nova politička ličnost koja je protkana svim odlikama koje treba da čine suštinu ideje i vizije jedne društvene potrebe kako ljudske tako i vremenske i prostorne – kazao je Bajramović.

Na pitanje koje su, po njegovom mišljenju, njegove prednosti u odnosu na ostale kandidate za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, odgovorio je:“Ono što meni daje prednost, i nadam se, pobjedu na predstojećim izborima jeste moja prošlost, sadašnjost i nadasve moja vizija o budućnosti Bosne i Hercegovine te načinu političkog, socijalnog i ekonomskog pristupa problemima koji su se nagomilali u proteklih 20 godina“.

Bajramović navodi da on nije došao na političku scenu „kao nečiji igrač ili marioneta, na mene nemaju utjecaja ni stranački, ni međunarodni, ni vjerski krugovi, a ni moji drugovi“.

– Ja sam čovjek koji je prošao sve, od komunizma, JNA, rata u Hrvatskoj, učestvovao u odbrani od agresije na RBiH, nastavio da se borim poslije teškog ranjavanja i evakuacije van RBiH, nastavio sam sa humanitarnim radom, društveno korisnim projektima sam uvijek isticao vrijednosti države iz koje dolazim i naravno ekonomski sam pomagao i pomažem socijalno ugrožene kategorije u BiH, kroz stipendiranja studenata i drugih kategorija koje su u teškoj ekonomskoj situaciji – kazao je Bajramović.

Dodaje da je razlika između njega i ostalih kandidata u istrajnosti provođenja zacrtanih ciljeva, neprikosnovenoj privrženosti nacionalnim interesima građana i građanki BiH i „naravno velikoj želji da BiH kao evropska država što prije uđe u EU kao preduvjet svih dugoročnih i stabilnih projekata na brisanju etničkih i drugih podjela kojima je okovana ova napaćena zemlja i njeni građani“.

Upitan šta će biti u fokusu njegove predizborne kampanje, odnosno prioriteti u programu rada ukoliko bude izabran, Bajramović je kazao da o prioritetima, kad je u pitanju kampanja, se može govoriti da postoje prioriteti vezani za samu realizaciju političke kampanje do same pobjede i prioriteti vezani za stabilan dugoročni koncept post-izborne politike koja je, po njegovom mišljenju, „ključna za potrebne promjene koje će doći na lokalnim izborima 2016. godine“.

– Kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva zalagat ću se da građani prepoznaju i prihvate ideju Stranke dijaspore, da je to ideja koja će uz zajedničke napore omogućiti istinske i prave promjene, ali samo kroz sistem 4 R (red, rad, reforme i razvoj) – kazao je Bajramović.

Na pitanje na koji način će finansirati predizbornu kampanju, odgovorio je da, kad je u pitanju finansiranje kampanje, to je regulirano pravilnikom o finansiranju političkih stranaka i kampanje, a sve u okvirima zakona i odredbi CIK-a.

– Ono što je bitno istaknuti da moja lična kampanja i kampanja Stranke dijaspore nisu na budžetu poreznih obveznika, to jest države BiH. Znači, kampanja će se voditi isključivo sredstvima stranačkog budžeta, od članarine i donacija naših članova i simpatizera – kazao je Bajramović.

Po njegovim riječima, indikativno je „bjesomučno trošenje budžetskog novca na proteklim izborima, a bacanje miliona maraka na papire koji stoje i onečišćavaju okoliš i po godinu dana poslije izbora je sramotno i prema Bogu i prema narodu“.

– Ja kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva, ispred Stranke dijaspore BiH obavezujem se da svojom vizijom i programom stranke omogućim pristojan unutrašnjo-politički i međunarodni ambijent za brži pristup evropskoj familiji, euroatlanskim integracijama ali sa fokusom na očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta BiH – kazao je Bajramović.

Moram istaći, dodao je on, da su građani BiH, bez obzira na kojem njenom dijelu žive, „postali taoci politike i političara koji svojom ustaljenom i pokvarenom nacionalnom retorikom održavaju strah i nude crnu budućnost generacijama koje dolaze“.

– Moja poruka je „Velikim Bogom se kunemo da robovi politike i političara biti nećemo“ – kazao je Bajramović.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku