hamburger-icon

Kliker.info

Džaferović: Neka se Tihićugleda na Aliju Izetbegović i ode s čela SDA

Džaferović: Neka se Tihićugleda na Aliju Izetbegović i ode s čela SDA

18 Marta
13:43 2009

– Očekivanja od predstojećeg Kongresa SDA su velika, jer svaki kongres je važan događaj u političkom životu BiH, i ovaj mora dati odgovore na sva pitanja brže reintegracije BiH i integracije u EU i NATO. Očekujem i da se izabere vodstvo stranke koje će biti u stanju realizirati utvrđenu politiku – kaže za "Dnevni avaz" potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.
 
Bez konsultacija               Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnje vođenje stranke, Džaferović odgovara da je Sulejman Tihić "uglavnom dobro vodio stranku sve do početka predizborne kampanje za opće izbore 2006. godine" i da su u tom vremenu obavljene brojne reforme u BiH. – Njegova ključna greška bila je odluka da se po drugi put kandidira za člana Predsjedništva BiH. Uslijedio je težak i ponižavajući poraz. Nakon toga mnoge stvari u SDA krenule su kako ne treba. Umjesto demokratskog odgovora na nastalu situaciju, jer velika stranka i teško poraženi lider ne idu zajedno, uslijedile su raznorazne akrobacije radi održanja na čelu stranke. Bitno je reducirano dogovaranje, preferirani su predsjedniku odani, a svi koji drugačije misle su na ovaj ili onaj način šikanirani. Time je sloboda misli, kao jedna od velikih tekovina SDA, ozbiljno ugrožena – ističe Džaferović. Dodaje i da su neki bitni potezi povlačeni bez konsultacija i suprotno stavovima stranke. – Nedopustivo je da se, naprimjer, potpiše izjava o četiri teritorijalne jedinice, a da ja, kao potpredsjednik stranke, vjerujem i drugi iz rukovodstva SDA, to saznam iz medija u situaciji kada se zbog toga cijela zemlja trese. Na kraju, Tihić je na čelu stranke proveo dva mandata. Umjesto što sada smišlja načine kako osigurati strukturu Kongresa koja bi ga po treći puta izabrala, neka se ugleda na osnivača SDA rahmetli Aliju Izetbegovića, koji se odbio kandidirati po treći put. Međutim, vjerujem u ideju ove stranke i ljude na terenu i da će na Kongresu konačno uslijediti demokratski odgovor – naglašava Džaferović. Komentirajući najavljenu kandidaturu Bakira Izetbegovića i šanse da preuzme vođenje SDA u narednom mandatu, Džaferović odgovara da očekuje njegovu pobjedu.

Ugrožen proces            – Uvjeren sam da će, kao osoba s autoritetom i povjerenjem, uspješno voditi SDA. Vjerujem da će oko SDA okupiti cjelokupan probosanski blok i da ćemo tako jedinstveni nastupati po svim bitnim pitanjima za ovu zemlju – kaže Džeferović. Kada je u pitanju Prudski sporazum, Džaferović smatra da je njegov najveći značaj dijalog, a najveći problem izostanak zajedničkog djelovanja probosanskih stranaka. – U prudskom procesu sve je bilo podnošljivo do sastanka u Banjoj Luci i famozne četiri teritorijalne jedinice. Različita tumačenja i špekulacije u vezi s tim dodatno su pogoršali političku atmosferu u BiH i ozbiljno ugrozili ukupan proces – zaključuje Džaferović.

Izetbegović uživa ugled  
– Bakir Izetbegović uživa ugled kod članova i simpatizera stranke, a i šire. To se najbolje vidi na tribinama i predizbornim skupovima. Na Četvrtom kongresu SDA dobio je najviše glasova u odnosu na sve druge kandidate i sve funkcije. Cijenjen je u krugovima međunarodne zajednice. Sklon je timskom radu, sposoban je i obrazovan, govori engleski jezik. Spreman je saslušati suprotno mišljenje i uvažavati sagovornika. Siguran sam da nikada ne bi prihvatio neko važno političko rješenje, a da prije toga ne obavi konsultacije sa svim bitnim ljudima – Džaferovićeve su ocjene.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku