hamburger-icon

Kliker.info

Dvovlašće u SDP-u: Ko je stvarni partijski šef – Lagumdžija ili Nikšić?!

Dvovlašće u SDP-u: Ko je stvarni partijski šef – Lagumdžija ili Nikšić?!

27 Januara
16:44 2015

NekaLag72Bivši lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija, otvoreno se usprotivio prijedlogu da SDP kandidira dopredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda i na taj način deblokira uspostavu vlasti, navodeći da ni predsjednik Nikšić, ni Predsjedništvo kao ni Glavani odbor ove stranke ne smiju preinačiti odluku delegata usvojenu na Kongresu SDP-a.

SDP BiH je na Kongresu jasno izašao sa stavom da će biti opoziciona partija, te da smo izvukli pouke iz izbornih rezultata. Sada ni Glavni odbor ni Predsjedništvo stranke nemaju pravo da donesu drugačiju odluku, poručio je u izjavi za TV1 Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik ove političke partije.

Zna se ko su pobjedničke stranke na izborima, pa je na njima i odgovornost formiranja vlasti, tvrdi on. Stranke koje čine većinu u parlamentima, upozorava, zaglavile su se u fazi raspodjele ministarskih pozicija, pa sada pokušavaju da prebace odgovornost na drugu stranu.

“Vrlo jasno, mi ostajemo opozicija i dajemo neki rok, nakon kojeg će naši ljudi iz Vijeća ministara, iz federalne Vlade i iz kantona u kojima su, izaći, podnijeti ostavke i ostaviti onima koji tu već jesu, a dio su nove parlamentarne većine, da u tehničkom mandatu to rade. To će biti neki razuman rok, možda 1. mart, Dan državnosti, ili 17. mart kada ističe četiri godine od formiranja federalne Vlade. Na političkom rukovodstvu SDP BiH je da donese odluku. Federalna Vlada može raditi bez SDP-ovih ljudi, Vijeće ministara može raditi bez SDP-ovih ljudi. Možda će ih to natjerati da konačno konstituišu vlast”, poručuje Lagumdžija, ne precizirajući u čije ime govori, odnosno da li su izneseni stavovi verificirani na stranačkim organima SDP-a.

“U ovih nekoliko mjeseci pokazali su da su se zaglavili u raspodjeli plijena, da su se zglavili u raspodjeli ministarskih mjesa, ko će koliko da ima fotelja, preduzeća, Bog te pita čega sve ne… I sada hoće da skrenu priču na potpuno drugu stranu. Zašto ovdje u Sarajevu ne formiraju vlast? Zašto u Tuzli, koja grca u problemima, zašto tamo ne formiraju vlast? Šta se čeka u Zeničko-dobojskom kantonu, šta se čeka u Vijeću ministara BiH? Ali evo, problem je potpredsjednik Federacije. Imaju oni dovoljno ruku i mehanike i matematike da sastave i potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. Ako to nisu u stanju, što su se onda uopšte takmičili i što su se proglašavali pobjednicima”, dodaje bivši lider SDP-a, koji je u proteklom mandatu potrošio punih 17 mjeseci na formiranje vlasti.  (Kliker.info-SB)

Podijeli

3 0 komentara

 1. puka 59 - TVRDE
  puka 59 - TVRDE 27 Januara, 18:37

  VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA IMAJU SVOJU PROCJENU TOJE OVAJ DESNI NA SLICI.POZDRAV DOMOVINI DO REDOVNOG KONGRESA

  Odgovori
 2. puka 59 - ČESTITKE
  puka 59 - ČESTITKE 02 Februara, 16:16

  VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA ŽELE DOKTORU ZDRAVLJA ŠTO IH PODUĆI DA JE ON BOS IZBOROM KOMISIJE ZA BUDUĆNOST BIH , OSTALI NEK AUĆE SVE JE ON UTEMELJIO UĆENIKE .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku