hamburger-icon

Kliker.info

Dvije strane iste tragične priče : U Kijevu vojna parada, u Donjecku paradiranje ratnih zarobljenika (Foto +Video)

Dvije strane iste tragične priče : U Kijevu vojna parada, u Donjecku paradiranje ratnih zarobljenika (Foto +Video)

24 Avgusta
20:10 2014

parada1Pobunjenici iz samoproglašene Narodne Republike Donjeck poručuju kako su nakon dužeg vremena defenzive krenuli u veliku ofenzivu na istoku zemlje. Ističu kako su u akciji uspješno okružili više tisuća pripadnika ukrajinske vojske te zarobili 2 tenkovska bataljuna. Ukrajinska strana odbacuje ove tvrdnje.Ukoliko se pokaže da su informacije koje pobunjenici iznose točne, to bi bio neugodan udarac za Kijev u trenutku kada se u glavnom gradu održava vojna parada povodom Dana nezavisnosti. Vijest također dolazi dva dana prije početka važnog sastanka u Minsku.Mnogi koji bi voljeli vidjeti kraj ovog tragičnog sukoba na istoku Ukrajine nadaju se da bi se nekakvi diplomatski putevi mogli otvoriti povodom direktnog susreta Putin-Porošenko u glavnom gradu Bjelorusije u utorak. No, ako je suditi prema manifestacijama koje su obilježile današnji dan, izgleda kako niti jedna sukobljena strana ne razmišlja ni o diplomaciji ni o kompromisima.

Iz glavnog pobunjeničkog sjedišta u Donjecku ističu kako su odlučili promijeniti taktiku – navode kako više neće izvoditi operacije u manjim skupinama te kako će krenuti s formiranjem kompletnih vojnih jedinica. U izvještaju se navodi kako su okružili ukrajinsku vojsku na nekoliko lokacija, uključujući mjesta Aleksevskoje, Blagodatnje, Vojkovski, Kuteinikovo, Uljanovskoje i Uspenka.Nadalje, u detaljima njihovog izvještaja tvrdi se kako se u njihovom okruženju upravo nalazi oko 5,000 ukrajinskih vojnika, uključujući oko 50 tenkova, preko 200 vojnih vozila te 50 artiljerijskih sistema.No, iz ukrajinskog Vijeća za Nacionalnu Sigurnost odbacuju ovakve tvrdnje. “Tijekom zadnja tri dana niti jedna osoba nije okružena. Ukrajinske trupe čuvaju svoja postaje te nastavljaju napredak prema prostorima koji se nalaze pod okupacijom terorista”, ističe se u njihovom izvještaju.

Čije su informacije točnije, teško je reći, no stječe se dojam kako planovi Kijeva ne idu onako kako su očekivali. Prije tjedan dana iz Kijeva su stizale informacije kako su pobunjenici u potpunom okruženju u gradovima Lugansk i Donjeck te kako je samo pitanja dana, možda čak i sata, kada će ukrajinska vojska krenuti u osvajanje samih gradova. Do sada se to nije dogodilo, a napadi ukrajinske vojske na ova dva uporišta i dalje se svode na intenzivno granatiranje u kojem često stradavaju i civili.
Dok su se danas održavale parade u Kijevu, u Donjecku je organizirana jedna drugačija “parada” – pobunjenici su izveli zarobljene ukrajinske vojnike pred javnost te ih tako vodili ulicom. Jasno je da ovim potezom žele pokazati prkos prema Kijevu, no mnogi će se s pravom pitati da li im je takvo što trebalo imajući u vidu kako time također krše i stavku Ženevske deklaracije prema kojoj se zabranjuje paradiranje zarobljenika u javnosti.

Dakako, Ženevska deklaracija također strogo osuđuje i gađanje civilnih ciljeva, čime istu ukrajinska vojska krši svakodnevno. No, u situaciji kada jedno postaje povod za drugo, put je uvijek vodio samo u kaos.Scena u kojoj lokalni stanovnici ukrajinske ratne zarobljenike gađaju jajima teško ide na čast novoj vojsci čije formiranje sjedište NRD-a upravo danas najavljuje. Slične scene smo ranije mogli viđati u Kijevu kada su militanti iz Desnog Sektora u javnosti prisiljavali pripadnike (bivše) specijalne policije Berkut da kleče i “mole za oprost”.Sve ovo ozbiljno dovodi u pitanje da li će ikakav napredak prema političkom rješenju biti moguć na predstojećem sastanku u Minsku, no, neki – u prvom redu Njemačka – i dalje su optimistični uoči  susreta Porošenka i Putina u utorak. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku