hamburger-icon

Kliker.info

Dvije godine zatočeništva : Oteti američki novinar Peter Theo Curtis oslobođen u Siriji

Dvije godine zatočeništva : Oteti američki novinar Peter Theo Curtis oslobođen u Siriji

25 Avgusta
04:11 2014

Curtis1Američki novinar, otet u Siriji prije skoro dvije godine, oslobođen je uz posredovanje Katara i predat predstavnicima Ujedinjenih naroda (UN).Peter Theo Curtis oslobođen je danas iz zarobljeništva u kojem je bio nakon što je otet u Antakyji u Turskoj, odakle je planirao ući u Siriji u oktobru 2012.Snimak ovog Amerikanca, objavljen 30. juna, pokazuje raščupanog Curtisa duge kose i brade, ali dobrog zdravlja.

U videu koji je Al Jazeera dobila, Curtis iz pripremljene bilježnice čita svoje ime i zanimanje te kaže da je “novinar iz Bostona u Massachusettsu”.Osvrčući se na njegovo liječenje, Curtis je rekao da je imao “sve što mu je bilo potrebno” i da je bilo “sve savršeno – hrana, odjeća, pa i prijatelji”.Puštanje Curtisa na slobodu dolazi samo nekoliko dana nakon odrubljivanja glave američkom novinaru Jamesu Foleyu, koji je bio zarobljen u Siriji od 2012.

Uhapšeni deseci novinara

U utorak je grupa Islamska država (IS) objavila videozapis na društvenim mrežama, u kojem pokazuje jednog od svojih boraca kako obezglavljuje Foleya u, kako je rečeno, znak osvete za američke udare na njihove položaje.U videu pod nazivom “Poruka Americi” IS tvrdi da drži zatočenog još jednog američkog novinara te da njegov život zavisi od narednog poteza američkog predsjednika Baracka Obame.”Život ovog američkog državljanina, Obama, ovisi o vašoj odluci”, rekao je maskirani muškarac u videu objavljenom na društvenim medijima. Muškarac je govorio engleski s britanskim naglaskom, a talac je imenovan kao Steven Sotloff.Deseci novinara koji pokrivaju sirijski rat uhapšeni su od početka sukoba u martu 2011, a mnogi drugi vode se kao nestali. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku