hamburger-icon

Kliker.info

Dvije godine nereda: Što je donio prvi dio Trumpova mandata?

Dvije godine nereda: Što je donio prvi dio Trumpova mandata?

21 Januara
00:55 2019

U prve dvije godine mandata Donald Trump se povukao iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom naoružanju s Iranom, iz sporazuma o zaštiti klime i iz povijesnog trgovinskog pakta s Azijom, takozvanog Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Isprovocirao je žestoki trgovinski rat s Kinom, nametnuo carine europskim saveznicima i naredio brzo povlačenje svih američkih vojnika iz Sirije.

Na unutarnjem planu odlučio se za najveću poresku reformu u novijoj povijesti SAD-a i žestoko postupao po pitanju ilegalnih migracija. Pritom je izazvao raspravu o gradnji zida ka Meksiku i najdužu blokadu američkog budžeta u povijesti. Novi rekord bi mogao uslijediti uskoro: Još nikada jedan američki predsjednik nije imenovao toliko saveznih sudaca.

Ova lista pokazuje samo najupečatljivije primjere dosadašnjeg Trumpovog mandata. Sigurno je jedno: njegovo predsjedništvo ima osjetan utjecaj. Ali, svi njegovi potezi, čak i ako budu toliko nepredvidljivi, ne bi trebali nikog iznenaditi. Trump naprosto ispunjava predizborna obećanja – tako to često objašnjava na Twitteru.

Za dvije godine je Trump promijenio mnogo, pa i to kako se na SAD sada gleda u svijetu.

„Trump ima tako negativan utjecaj na američku vanjsku politiku, također i na američku meku moć u svijetu”, uvjeren je Joseph Nye. Politički analitičar i nekadašnji profesor Harwarda pod pojmom meka moćpodrazumijeva utjecaj kroz kulturne i druge vrijednosti, umjesto vojnom silom.

Nye smatra da je Trumpovo povlačenje iz pariškog sporazuma o klimi do sada najopasnija politička odluka. Razlog je u dugoročnim negativnim posljedicama za međunarodnu borbu protiv globalnog zatopljenja. Nasuprot tome, izlazak iz sporazuma s Iranom je do sada najgora kratkoročna odluka, kaže Nye. Jer, ova odluka nije zaoštrila samo odnose s Teheranom nego i s mnogim europskim saveznicima.

Ali, ne raspravlja se samo o Trumpovim kontroverznim političkim odlukama. Isto vrijedi i za njegov politički stil.

„On ima običaj iznositi neistine”, kaže Naj. On je tip predsjednika, kaže, koji sam kreira vlastitu sliku svijeta. „Imali smo opasne i komplicirane predsjednike, na primer Richarda Nixona ili Lyndona Johnsona. Ali, nitko nije bio toliko nepredvidljiv i neiskren kao Trump”, zaključuje ovaj stručnjak.

Trump je među američkim predsjednicima autsajder, a to mogu potvrditi i njegove prve dvije godine u Bijeloj kući. U to je uvjerena i Barbara Perry, politologinja sa Sveučilišta Virginija.

„Rekla bih da je on predsjednik bez presedana. On potpuno ispada iz šablone”, kaže Peri.

„On je kao nitko drugi prije njega.”

Perry naglašava da su SAD preživjele već mnoge demagoge. Ali, niti jedan do sada se nije uspio domoći Bijele kuće jer ih je izborni sustav uvijek zaustavljao. Ovaj sustav međutim ima jednu kvaku: Amerikanci ne biraju direktno predsjednika nego glas dajutakozvanim elektorima u svojim saveznim državama. Koliko elektora ima jedna savezna zemlja ovisi od veličine te zemlje. Tako da su oni na kraju ti koji biraju predsjednika.

Tako je Trump uspeo dobiti izbore jer je osvojio većinu elektora. No, po dobivenim glasovima samih birača, on je bio znatno ispod konkurentice Hilary Clinton. Za analitičarku Perry je jasno: Trumpova pobjeda upozorava da u sustavu postoje greške. „Očevi našeg Ustava su upravo htjeli da nas elektori zaštite od takvih osoba: demagoga u Bijeloj kući na funkciji predsjednika.”

I što sada možemo očekivati u drugoj polovini Trumpovog mandata ili čak od njegovog drugog mandata? Za politologa Josepha Nyea je jasno: „Mi bismo se morali pripremiti na još neugodnija iznenađenja.” Barbara Perry je još izričitija: „Bojim se da bismo mogli preživjeti četiri godine. Ali, nisam sigurna da li bismo mogli podnijeti osam godina.”

Michael Knigge (Deutsche Welle)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku