hamburger-icon

Kliker.info

Duško Vujošević u Pressingu : “Gledam kakav je ko čovek. Patriotizam je poslednje utočište za hulje”

Duško Vujošević u Pressingu : “Gledam kakav je ko čovek. Patriotizam je poslednje utočište za hulje”

19 Oktobra
04:58 2017

Duško Vujošević, selektor košarkaške reprezentacije BiH odgovorio je Miloradu Dodiku koji ga je “diskvalifikovao”, nakon izjave da Srbija ima “najveću odgovornost za ratove, nešto veću od ostalih”.Podsjećamo, Vujošević je u nedjeljniku Vreme dao intervju, a njegove izjave su ‘spinovane’ i pogrešno protumačene.

U Pressingu za N1 je kazao: “Stojim iza svake reči koju sam tamo rekao. Ja nisam istoričar, niti je to tema bila, bavljenje s tom vrstom dijaloga. Sigurno da sam čovek koji kroz život prolazi otvorenih očiju. Svestan sam da između subjektivne i objektivne istine postoji razlika. Stojim iza svake reči ako je tačno prenesena. Ono kako je prenošeno u medijima, smatram kada uporedim ove naše državice, sa onim kakva bi bila da sa 1989. sa Antom Markovićem ušla u EU i da nije bilo građanskog rata, mislim, svako ko ima malo pameti u glavi shvata šta smo izgubili gde smo potrošili život”.

“Što mi se ne sviđa, svuda u Evropi i kod nas, ti desni nacionalizmi pobedili. Taj rat građanski, koji je najgori od svih, nije završen čišćenjem, nego je zadržao predispozicije za nove ratove. Svi treba da izađu iz uloge žrtve i sagleda svoj deo odgovornosti. Ništa ne sme da se zaboravi. Da se napravi neka vrsta vakcine protiv tih ratova”, ocijenio je Vujošević.

Šta je tačno rekao za Vreme?

“Rekao sam, za početak građanskog rata, a nije izbegnut, nešto veću krivicu od ostalih ima Srbija. Jer je kontrolisala vojsku, jer najviše stanovnika ima. To je moje mišljenje. Po nekoj gradaciji tu je Hrvatska, pa po žrtvama Bosna. Bosna je ispala najveća žrtva toga. Srpski Telegraf – naslov je bio, moja slika i kakvo đubre od čoveka. Proglasio da su Srbi krivi za rat u Bosni”.

Kada je u pitanju Dodik…

“Jesmo bili prijatelji, a mislim da intervju nije ni pročitao, nego te naslove i spinovanje naslova kroz medije. Pročitao sam što je rekao, meni je lakše. Iz tog prijateljstva nismo delili političke stavove. Oko nekih stvari smo se svađali. On neke izjave mora da daje kao političar. On je čovek prema kome sam osećao određenu emociju. Mislim da je i on prema me. Osetio sam da se njemu ne sviđa što sam došao u Bosnu. Nije se javio. Neke izjave njegovog sina, znao sam da on stoji iza toga. Imao sam rezervu, jer on vodi izjavu o jednom entitetu. Ja moram da vodim računa o tri entiteta na toj funkciji”, ispričao je Vujošević.

“Ovo sad stvarno, na ovakav način da iz neke druge mene discipline diskvalifikuje, prvo ne bavimo se istom stvari. Ja se bavim loptom, on voli košarku. On je mene pokušao da me diskvalifikuje – ne zbog onoga što sam rekao, nego zbgo toga kako je to prenseno u nacionalističkim medijima, bez argumenta da me napada – govori u šta se on pretvorio. Nemam nameru da se svađam, ali me ne interesuje šta priča i misli, jer ne potpada pod ljude koji su mi dragi i do čijeg mišljenja mi je stalo”, poručio je Vujošević.

“Što se tiče mog bivšeg prijatelja Dodika, želim mu sve najbolje i neka do kraja života ostane na vlasti. Do toga mu je jako stalo. Ne mogu da rešavam, mogu da komplikujem, nije mi bitno. Gledam vaše emisije, imate stepen agresivnosti kada je u pitanju ta budućnost Bosna, možda i opravdano, verovatno. Morat ćete za to da se izborite”, kazao je Vujošević za N1 u emisiji Pressing.

“Kada radim za reprezentaciju, predstavljam samog sebe. U životu, nije mi bitno ko je Crnogorac, Srbin, musliman, Englez, Francuz, Albanac… Gledam kakav je ko čovek. Patriotizam je poslednje utočište za hulje”, kazao je.

“Ko živi od toga, ko proizvodi mržnju. Nikada nisam rekao da su zločini iz rata posledica jedne strane. Prvi put, kada se televizijom provede mržnja, i padne kap krvi…Krv ima ružan miris. Rekao sam da je ružna bila opsada Sarajeva, i bombardovanje. Kad detetu od šest meseci vojničkom cokulom šutirate u glavu. Nisam rekao da nije od strane Bošnjaka bilo zločina. Govorio sam ko je bio odgovoran da izbegne rat, međutim ljudima je odgovaralo da svi budu na vlasti. Da imamo deset predsednika, ne jednog”, rekao je selektor BiH i jedan od najcjenjenijih stručnjaka na ovim prostorima.

Inače, na njegove izjave političari u Srbiji nisu reagovali, osim režimskih medija. Pisali su da je “popljuvao Srbiju” i da je izdajnik. S druge strane, neki su ocijenili da je “rekao ono što cijela Srbija već zna”.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku