hamburger-icon

Kliker.info

Dušebrižni Tadić: Koštunica se opasno miješa u unutrašnje stvari BiH!

Dušebrižni Tadić: Koštunica se opasno miješa u unutrašnje stvari BiH!

26 Juna
23:57 2009

Predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da je za međunarodni status Srbije veoma opasan prijedlog predsjednika Demokratske stranke Srbije /DSS/ Vojislava Koštunice da se o ulasku BiH u NATO odlučuje organizovanjem referenduma u Republici Srpskoj /RS/.Tadić je rekao novinarima da Koštunica predlaže neshvatljivu stvar i miješa se u unutrašnje stvari susjednih zemalja, u ovom slučaju BiH."To je vrlo opasno za međunarodni status Srbije. To je miješanje u unutrašnje stvari susjednih zemalja i zašto taj princip, koji se sada deklariše, nije upotrijebljen kada je Hrvatska ulazila u NATO, gdje žive Srbi. Zašto se ne predlaže tako i kada je riječ o Crnoj Gori i zašto bi se bilo koji Srbin miješao u unutrašnje stvari BiH", rekao je Tadić.On je dodao da odluku u kojem pravcu ide RS donose legitimno izbrani predstavnici građana RS, a u kom pravcu ide BiH odlučuju svi građani BiH.Predsjednik Srbije rekao je da samo podrška integritetu svake susjedne zemlje stvara moralnu i političku pretpostavku da bude branjen integritet Srbije. Tadić je poručio da svako ko ugrožava integritet susjedne države i ovakvim izjavama, predlaganjem referenduma o centralnim političkim odlukama, ugrožava i kapacitet Srbije da brani svoj integritet na Kosovu i Metohiji.
"Toga treba da budu svjesni svi političari i građani Srbije. Duboko se protivim ovakvim inicijativama, jer su one vrlo opasne za spoljno-političku poziciju Srbije i za odbranu naših nacionalnih interesa", poručio je Tadić.Predsjednik DSS Vojislav Koštunica izjavio je juče da je javnost Srbije uskraćena za informaciju da je 10. juna Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva BiH za učlanjenje u NATO pakt. On je dodao da je isto tako od najvećeg značaja da li će se o ovoj odluci izjasniti građani Republike Srpske (RS) na referendumu.

"S obzirom da je Narodna skupština proglasila vojnu neutralnost Srbije, prirodno je da smo životno zainteresovani da li će RS i BiH ostati izvan NATO pakta ili će postati član ovog vojnog saveza", naveo je Koštunica.Koštunica je istakao da "postoji sasvim legitiman interes Srbije za sudbinu RS i cjelokupnog srpskog naroda, pošto je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i ima uspostavljene Specijalne paralelne veze sa RS". Predsjedništvo BiH usvojilo je na sjednici od 10. juna zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO.

I DSS podržava inicijativu SDS o raspisivanju referenduma                                Porptarol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da ta stranka podržava inicijativu SDS za raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj na kome građani treba da se izjasne o ulasku u NATO.Mladenović navodi da je Srbija vojno neutralna država i da je zato, potpuno normalno i prirodno što je DSS zainteresovana šta će se desiti sa Republikom Srpskom.Iz tog razloga DSS, istakao je njen portparol, ta stranka podržava incijativu SDS da se građani Republike Srpske izjasne o odluci koju je donijelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.(Srna-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku