hamburger-icon

Kliker.info

Dušan Janjić : Putin nije dao nikakvo ohrabrenje srpskoj politici u vezi sa Kosovom

Dušan Janjić : Putin nije dao nikakvo ohrabrenje srpskoj politici u vezi sa Kosovom

18 Januara
16:55 2019

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocijenio je danas da predsjednik Rusije Vladimir Putin u izjavama u Beogradu nije dao nikakvo ohrabrenje srpskoj politici u vezi sa Kosovom, kao i da je pokazao da to pitanje nije bilo glavna tema njegove posjete.

Janjić je za agenciju Beta kazao da Putinovom izjavom da će Rusija poštovati Rezoluciju 1244 može da se održava samo neka vrsta statusa quo, i da taj stav nije od velike pomoći Srbiji ako želi nešto da mijenja.

“Pozivanje na Rezoluciju 1244 govori da je u pitanju samo najava da se bez Rusije neće moći odlučivati i da će Rusija dok se ne postignu dogovori koji njimaodgovaraju, kočiti tu stvar u Savjetu bezbjednosti”, rekao je Janjić.

Dodao je da je Rezolucija 1244 “jako dobra ideološka priča”, ali da je na terenu situacija takva da je ta teritorija pod kontrolom NATO, te da je pravno, parafiranjem Briselskog sporazuma Beograd donekle legalizovao suverenitet Kosova.

On je ocijenio da Rusija ne može da uradi ništa u Generalnoj skupštini UN, da je Srbija “isključena na terenu”, i da joj ostaje samo da se drži “slova” iz Rezolucije.

“Situacija je gora nego u doba kada su se (Vojislav) Koštunica i (Boris) Tadić obratili Rusiji da stavi veto, gora po interese Srbije ako je njen interes da Kosovo ostane u Srbiji ili da se drži zamrznuti konflikt na duže vrijeme”, rekao je Janjić.

Janjić je ocijenio da je Putin svojom posjetom želio da pokaže uticaj te zemlje na Srbiju, a preko nje i na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

“Mislim da će Putin tek da trguje sa Trumpom i da iz ove posjete Beograd ne može da izvuče mnogo, već da mora da mijenja politiku i to pretpostavljam u pravcu u kome će da trguje Rusija, a to je mnogo bolno za Beograd”, kazao je Janjić.

Janjić je rekao da je Putinova ocjena da je stvaranje kosovske vojske neozbiljan akt, samo politička poruka.

“Iza nje ne slijedi nikakva aktivnost. Nije Putin javno ni u čemu izašao iz okvira ohrabrenja i iskoraka srpskoj politici, ako se to od njega očekivalo, a očigledno jeste po izjavama Vučića i (Ivice) Dačića”, kazao je on.

Janjić je kazao da Putin nikada neće dati tačne instrukcije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću šta da radi, već da će koristiti taktiku “snadji se druže, a ja ću da ti pomažem”.
“To je poruka mi vas podržavamo, a mi ćemo odlučivati o mjestu Kosova u UN”, rekao je Janjić.

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 19 Januara, 20:22

    koja si ti fukara

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku