hamburger-icon

Kliker.info

Dunović prošao “provjeru” : SDP dao saglasnost za DF-ovog kandidata za potpredsjednika FBiH

Dunović prošao “provjeru” : SDP dao saglasnost za DF-ovog kandidata za potpredsjednika FBiH

04 Februara
15:39 2015

dunovic7Delegati Srbi iz Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji su članovi Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, dali su saglasnost za kandidaturu Milana Dunovića iz Demokratske fronte za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.To je nakon današnjeg sastanka ovih SDP-ovih delegata s kandidatom Dunovićem izjavio za Fenu jedan od učesnika, predsjedavajući srpskog delegatskog kluba, SDP-ov kadar Slaviša Šućur.

Potpisi saglasnosti SDP-ovih članova s Dunovićevom kandidaturom u skladu su sa stavovima Glavnog odbora te stranke, čija je sjednica održana u međuvremenu, a glase da kandidat treba da ima odgovoran odnos prema državi BiH, što je s Dunovićem slučaj po mišljenju ovih delegate.Lista za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine upućena je odgovarajućoj parlamentarnoj službi, a slijedi potvrđivanje od Centralne izborne komisije (CIK). Potom treba da istekne rok od 48 sati za eventualne žalbe na CIK-ovo rješenje, ističe Slaviša Šućur.

Po njegovim riječima, nakon toga se Predstavnički dom Federalnog parlamenta izjašnjava o listi, a onda i Dom naroda. Ukoliko u ovom drugom domu ne bude većinske podrške delegata iz svakog od klubova konstitutivnih naroda, lista se može vratiti ponovno Predstavničkom domu na samostalno odlučivanje, i to na novoj sjednici, objasnio je on.Predsjednik i dvoje potpredsjednika Federacije BiH biraju se iz tri konstitutivna naroda u BiH, hrvatskog, bošnjačkog i srpskog.

Kandidat za predsjednika je Marinko Čavara, Hrvat po nacionalnosti, član Hrvatske demokratsjke zajednice BiH, za potpredsjednicu iz reda bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović, kadar Stranke demokratske akcije, dok je Milan Dunović, Srbin, kandidat za drugog dopredsjedavajućeg.
Po riječima Slaviše Šućura, drugih kandidata nema koliko on zna.

Imenovanje čelnika izvršne federalne vlasti, predsjednika i dvoje potpredsjednika, izuzetno je važno u procesu konstituiranja nove, postizborne vlasti u FBiH jer bez saglasnosti ovih funkcionera ne može biti ni prijedloga za imenovanje mandatara za novi sastav Federalne vlade.Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije, jučer je Feni kazao da će odmah po imenovanju čelnika Federacije, predsjednika i dopredsjedavajućih, uslijediti procedura za imenovanje mandatara, za šta je Zukićeva stranka kandidirala Fadila Novalića.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku