hamburger-icon

Kliker.info

Dunja Mijatović :” Krajnje je vrijeme da vlasti tretiraju migrante humano i u skladu sa standardima ljudskih prava”

Dunja Mijatović :” Krajnje je vrijeme da vlasti tretiraju migrante humano i u skladu sa standardima ljudskih prava”

17 Oktobra
16:39 2019

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da pod hitno premjeste migrante iz pretrpanog kampa Vučjak kako bi se izbjegla humanitarna kriza, javlja Tanjug.

“S velikom zabrinutošću pratim situaciju u Bihaću, gdje vlasti nastavljaju smještati migrante u već prepuni improvizovani kamp u Vučjaku”, navela je Mijatović.

Upozorila je da su životni uslovi u kampu, koji se nalazi nedaleko od minskih polja, već loši, bez tekuće vode ili struje i sa lošim sanitarnim uslovima, a situacija će se sa dolaskom zime još više pogoršati.

“Da bi se izbjegla humanitarna kriza i kriza po javno zdravlje u Vučjaku, pozivam vlasti BiH da pod hitno relociraju sve migrante iz Vučjaka u objekte sa adekvatnim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj”, navela je Mijatović u saopćenju.

Prema njenim riječima, kamp u Vučjaku nije ni trebao biti otvoren i sada mora biti zatvoren.

Od vlasti BiH zatražila je da poštuju obaveze kada je riječ o ljudskim pravima migranata i pruže neophodnu pomoć lokalnim vlastima koje se, kako kaže, već dugo same bore sa tim problemom.

“Pozivam vlasti BiH da riješe ovo pitanje u bliskoj saradnji sa međunarodnim i nevladinim organizacijama koje se bave migracijom. Krajnje je vrijeme da vlasti tretiraju migrante humano i u skladu sa standardima ljudskih prava”, zaključila je Mijatović.

UN: Pronaći alternativni smještaj

Prethodno su i Ujedinjeni narodi izrazili zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražitelja azila na područje Vučjaka, apelirajući na nadležne bosanskohercegovačke institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja.

U zajedničkoj izjavi UN-a u Bosni i Hercegovini podsjetili su da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, a ta lokacije nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima, zbog čega nije adekvatna za smještanje ljudi, prenosi Fena.

Ovi nedostaci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN-a 14. juna, koja je data nakon odluke Gradskog vijeća Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka.

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzalez Morales istaknuo je da je ovaj lokalitet apsolutno neprimjeren i nehuman za smještaj ljudskih bića, apelirajući na bh. vlasti da rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata tamo te iznalaženju alternativne lokacije za smještaj.

Osigurati humaniju lokaciju

Tim UN-a u Bosni i Hercegovini podržao je ovaj izvještaj specijalnog izvjestitelja UN-a i pozivao vlasti da odmah zatvore kamp i osiguraju humaniju lokaciju za smještaj migranata.

“Vlasti su upoznate s činjenicom da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja te da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije opskrbljen električnom energijom, vodom i medicinskom njegom te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova”, podsjećaju iz UN-a.

Izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će Grad Bihać i lokalni Crveni križ obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka posebno je zabrinjavajuća, s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena.

“Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka”, upozoravaju iz UN-a.

Osigurati smještaj migrantima

Stoga UN poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da pojačaju napore i pronađu, što je prije moguće, siguran alternativni smještaj, koji će biti u skladu s državnim i međunarodnim zakonima i obavezama, humanitarnom praksom i načelima, a sve to uz zagarantirano poštivanje prava migranata, izbjeglica i tražitelja azila.

Ovo je, također, upozoravaju, nužno kako bi se smanjio i pritisak na lokalno stanovništvo Unsko-sanskog kantona zbog sve većeg broja migranata, tražitelja azila i izbjeglica.

Tim UN-a u Bosni i Hercegovini i partneri spremni su odmah aktivirati raspoloživa sredstva da bi pružili podršku vlastima u uspostavljanju novog smještaja u skladu s humanitarnim standardima i/ili povećanju kapaciteta već postojećih mjesta za smještaj.

U saopćenju napominju da je osiguranje smještaja migrantima u što kraćem vremenskom roku od ključnog značaja, a to uključuje momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 18 Oktobra, 20:53

    JEBI SE TI DUNJA I VODI IH KUĆI AKO TI IH JE ŽAO.KO IH JE ZVAO OVDJE I ŠTA TRAŽE.KOLIKO ZNAM RAT U SIRIJI JE GOTOV A SIREIJACA JE NAJMANJE A OSTALE ZEMLJE IZ KOJIH SU NIGRANTI NERATUJU.PA MAJKU VAM JEBEM EVROPSKU PRIMITE IH SEBI AKO VAM TREBAJU A NE DA NAMA KOJIM STE PRVO UVAKILI RAT I OPUSTOŠILI NAS SAD HOĆETE DA SOLITE PAMET KAKO TREBA DOČEKIVATI VOJNO SPOSOBNE BITANGE UZ AZIJE KOJI SU OVDJE POSLATI DA NAS I VAS U EVROPI UBIJAJU KAD TO ZATREBA AMERIČKOJ DUBOKOJ DRŽAVI.VI AKO NISTE NORMALNI TO JE VAŠ PROBLEM A MI TREBAMO SVAKOG MIGRANTA KOJI DOĐE METAK U ČELO I ĆAO.SIKTER MORE

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku