hamburger-icon

Kliker.info

Duge cijevi i u Sarajevu : Vanredno stanje u sigurnosnim agencijama BiH

Duge cijevi i u Sarajevu : Vanredno stanje u sigurnosnim agencijama BiH

17 Novembra
19:35 2015

policija1Nakon napada u Parizu, povećane su mjere sigurnosti i u Bosni i Hercegovini. Šta te mjere podrazumijevaju drži se u tajnosti, ali je vidan veći broj policajaca sa dugim cijevima. Provjerili smo koliko se štite zvaničnici, a koliko su sigurni sami građani?

Vanredno je stanje u sigurnosnim agencijama BiH. Policajci na ulicama, ispred štićenih objekata i ambasada. Na Trgu Bosne i Hercegovine, državnom administrativnom sjedištu, u pripravnosti u policajci sa dugim cijevima. Dva su vidljiva, a kako saznajemo, policajci sa dugim cijevima raspoređeni su i na okolnim zgradama.Prema našim saznanjima, veliki broj policajaca u civilu, koji patroliraju u blizini važnijih institucija. Kojim mjerama nas nadležni štite od opasnosti od terorizma drži se u tajnosti.

Konkretnije o mjerama i aktivnostima koje se preduzimaju ne možemo govoriti jer su navedene označene određenim stepenom tajnosti, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka“, kaže se u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.Pokušali smo provjeriti na ulicama Sarajeva da li su vidne pojačane mjere sigurnosti o kojima govore nadležni.

Ispred zgrade Predsjedniištva BiH nalazi se vozilo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja štiti sve važnije institucije. Iza je kućica gdje se nalaze policijaci i na prvi pogled nisu povećane mjere sigurnosti u smislu većeg broja policajaca, ali je u okolini zgrade primjetan veći broj pripadnika Direkcije, koji inače u tom broju nisu tu.

Pojačane su i policijske patrole. Za desetak minuta u blizini zgrade Predsjedništva prošlo je nekoliko vozila SIPA-e i državne Direkcije, što nije uobičajeno. Vozila Direkcije primijećena su i ispred Američke ambasade.

I u Republici Srpskoj su mjere sigurnosti podignute na viši nivo. Ospred institucija, međutim, uobičajeni broj policajaca.O sigurnosti su razgovarali Milorad Dodik i entitetski ministar policije, uz ocjenu da je sigurnosna situacija stabilna, o čemu su izdali i saopštenje.

Na naš dopis MUP Republike Srpske nije odgovorio, ali nam je telefonski saopšteno da nema najava o mogućim napadima u BiH. To nam nisu mogli napisati, jer, kažu, kod ovakvih tema ne ostavljaju pisane tragove. Sa ili bez tragova BiH dosad nije bila imuna na terorizam, a stručnjaci podsjećaju da ih domaće službe nisu znale spriječiti.

Nisu obavještajno preduprijedili nijedno negativno dešavanje, odnosno nijedno ugrožavanje bezbjednosti koje se desilo u BiH“, rekao je Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci.
Sigurnost je ugrožena i sada niko niko ne zna šta će biti sljedeća meta terorista. Nadležne službe kažu da prikupljaju obavještajne podatke i da će znati odgovoriti na sve izazove.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku