hamburger-icon

Kliker.info

Dubravko Lovrenović: Bosna i Hercegovina još uvijek nije propala država

Dubravko Lovrenović: Bosna i Hercegovina još uvijek nije propala država

21 Septembra
16:48 2014

dubravkolov4Bosna i Hercegovina još uvijek nije propala država, ali je država bez vlastitog suvereniteta, političkog, finansijskog, medijskog i obrazovnog, izjavio je akademik prof. dr Dubravko Lovrenović, na redovnoj nedeljnoj sesiji “Kruga 99” o temi “BiH: Propala država ili propale politike”, javlja Anadoly Agency (AA).Lovrenović je kazao kako je Dejtonski mirovni sporazum suspendovao državu BiH i nametnuo joj institucije bez stvarnih nadležnosti, međunarodnog kredibiliteta i samodrživosti.

“Pored svih strategija i proklamiranih principa, BiH se u praktičkom smislu institucionalno raspala, a reforme nisu dale bilo kakve pozitivne rezultate. S obzirom na katastrofalno stanje što su ga proizvele sve politike, domaće etnopolitike koje su na vlasti od 1991. i međunarodne, jasno da su one kao takve također propale i da zemlju ne mogu izvesti iz postojećeg stanja”, kazao je on.Lovrenović smatra kako su Bosni i Hercegovini ponuđene najprimitivnije društvene i historijske prakse od strane onih koji  su svijetu rušeći Berlinski zid obećavali kraj podjela i kraj ideologija.

“Naš ustav, naše institucije, naše elite, naša svakodnevnica je kazna koju smo proizveli, istina, uz pomoć vanjskih činovaca”, poručio je.Prema riječima Lovrenovića, radikalizacija kao jedan od najpogodnijih instrumenata prikrevene kontrole, ima za cilj održavanje gramzive vlasti nestabilnom, neautentičnom, slabom i posve nesposobnom. Ona treba održavati cijeli region nestabilnim te ga na taj način paralizirati u uspostavljanju bilo kakvog funkcionalnog političkog sistema.

“Svjedočimo radikaliciji svake dvije godine na izborima, a domaće etnonacionalne političke elite uglavnom čine ‘korisni idioti’. Ta se klasa razvila u ratu i nju čine novi politički moćni bogataši koji u sprezi sa vjerskim i crkvenim elitama određuju pravila za čitavo društvo”, kazao je akademik Lovrenović, te dodao:

“Da bismo nanovo izgradili federalizam kao jedinu istinsku političku opciju za BiH mora doći do temeljnog i odlučnog nacionalnog izmirenja, do denacifikacije, a to ćemo morati uraditi sami. Zapad nam neće pritome pomoći, on je preslab da kreira, ali zastrašujuće je dovoljno jak da destabilizira sve ono što smatra svojom političkom periferijom.”Prisutnima na današnjoj redovnoj nedeljnoj sesiji “Kruga 99”, zbog nemogućnosti dolaska u Sarajevo, putem Skypea se obratio i prof. dr. Anis  Bajraktarević, profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studija.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku