hamburger-icon

Kliker.info

Državni ministri usvojili nacrt budžeta, ali i novo veliko povećanje plata u institucijama BiH

Državni ministri usvojili nacrt budžeta, ali i novo veliko povećanje plata u institucijama BiH

15 Marta
14:16 2023

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u nastavku 5. sjednice usvojilo Dokument okvirnog budžeta za period 2023. – 2025. i utvrdilo nacrt zakona o budžetu za ovu godinu u iznosu od 1.315.400.000 KM.

Ovu informaciju potvrdili su iz Vijeća ministara na Twitteru, za vrijeme trajanja sjednice Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ranije je izjavila da nije bilo jednostavno doći do prijedloga budžeta institucija BiH za 2023. godinu, s obzirom na to da nije bio usvojen Globalni fiskalni okvir.

“Bez Globalnog fiskalnog okvira se ne bi mogli usvojiti niti proračuni institucija BiH, niti entitetski. Međutim, entitetske vlade su predložile, njihovi parlamenti su usvojili proračun bez fiskalnog okvira. Mi smo na razini BiH trebali donijeti prvo Globalni fiskalni okvir kako bi na temelju toga donijeli ovaj dokument i onda donijeli proračun i potrebne odluke za funkcioniranje institucija BiH u 2023”, izjavila je Krišto.

Fiskalno vijeće u BiH utvrdilo je 6. marta dokument Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2023 – 2025. godina.

Usaglašeni tekst dokumenta podrazumijeva okvir za finansiranje institucija BiH u 2023. godini u iznosu od 1.315.400.000 KM, dok je predviđeni iznos finansiranja od indirektnih poreza za institucije BiH za 2023. godinu utvrđen u iznosu od 1.020.500.000 KM.

Za 2024. i 2025. usvajaju se okviri kao za 2023. godinu. Iznos finansiranja od indirektnih poreza za institucije BiH u 2024. i 2025. godini biće revidiran u narednom dokumentu Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH 2024-2026 godine.

“Ovim prijedlogom proračuna, isti su i rashodi. Ništa nije ostalo nepokriveno. Nacrtom proračuna za 2023. godinu prioritetno podržavamo nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za evropsko partnerstvo, odnosno provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zatim proračune prilagođene programima rada ministarstava i institucija, kao i na određeni dio sredstava koja se usmjeravaju na višegodišnja kapitalna izdvajanja za finansiranje kapitalnih projekata proračunskih korisnika”, kazala je Krišto.

Dio budžetskih sredstava namijenjen je i poboljšanju socijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH, a ono uključuje i povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM za narednih devet mjeseci, te uvećanja regresa za godišnji odmor sa 300 na 450 KM.

Na kraju obraćanja naglašava kako je utvrđivanje nacrta budžeta važan iskorak za BiH.

“Ovo je važna karika, budući da nakon niza godina nismo imali donesen proračun u tekućoj godini. Jedan smo imali nedavno i znate da smo ga donijeli na kraju proračunske godine. Ovo je veliki iskorak za sve institucije, pa i za BiH”, zaključila je Krišto.

 

Ovaj budžet stvara uslove za povećanje plata i naknada zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, mišljenja je zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i državni ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija.

“Očekujem da će Predsjedništvo BiH, kao zvanični predlagač, razmatrati po hitnoj proceduri”, dodaje.

(Kliker.info-BHRT)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku