hamburger-icon

Kliker.info

Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda : Treba nam najmanje milijarda KM od MMF-a!

Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda : Treba nam najmanje milijarda KM od MMF-a!

21 Maja
06:58 2015

Bevanda321 ocijenio je u intervjuu za “Avaz” da je milijarda maraka kredita minimum koji je našoj državi potreban od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi se krenulo u saniranje entitetskih budžeta. No, kaže kako ostaje da se vidi koliko će u konačnici iznositi kredit, ako se MMF, po okončanju pregleda, pozitivno odredi po zahtjevu BiH.

– Zna se deficit u RS, koji iznosi oko 500 miliona KM. Iskazani deficit u FBiH je 684 miliona KM, dakle to je po proračunu. Ali, ko zna kakvo je stvarno stanje u FBiH. Ja sam rekao da i od MMF-a treba doći do ohrabrujućeg pristupa, jer smo gledali kako reagiraju na krizne situacije, kao što je Grčka ili Ukrajina, gdje se odobravaju stotine milijardi. Jedna milijarda KM koja bi sanirala proračune u BiH nešto je što je minimum – kaže Bevanda.

Zastoj investiranja

Jeste li optimistični da BiH može nakon naredne posjete Misije MMF-a, koja će uslijediti uskoro, dati jednu kredibilnu aplikaciju za novi standby aranžman?

– Da budem iskren, pomalo sam iznenađen zašto sada, tokom posljednje posjete, nije bio završen pregled, s obzirom na to da je Misija MMF-a bila u punom kapacitetu. Nadao sam se i zaključenju aranžmana. Imamo hronično veliku nezaposlenost, pogotovo mladih, a i javni dug porastao je na 45 posto BDP-a.

Mogu li se reforme provesti u ambijentu u kojem se nalazimo?

– Prvenstveno treba stvoriti političku stabilnost. Mi imamo i zastoj domaćeg investiranja, strašan rast štednje građana i poduzetnika, ali nema investicijskih aktivnosti. Kada imate ovakve reakcije domaćeg poduzetništva, onda možete misliti kakav je refleks nekih strateških investitora. Na drugoj strani treba biti odlučan i konačno reći da se ne može ovako. Proračunski deficiti u entitetima polako dostižu točke koje ne možete nadoknaditi. Ne može se više tolerirati da državne firme nisu plaćale doprinose državi deset do 15 godina. To je apsurd!

Federacija, čini se, najviše vapi za aranžmanom MMF-a, a suočava se i sa mnogim unutrašnjim problemima. Vaš komentar?

– Unutarnje zaduženje u FBiH već košta cijelu državu. Ono što smo gledali u proteklom periodu bilo je prekomjerno izdavanje čuvenih trezorskih zapisa, a vidjeli ste čak da na posljednjoj aukciji uopće nije bilo interesa za tim zapisima. Čini se velika šteta! To je nekvalitetan izvor finansiranja, jer je kratkoročan. To je povlačenje novca iz bankarskog sustava, a na drugoj strani se smanjuje portfolio koji ide za gospodarstvo. Šteta je dvostruka.

Teška pitanja

Ne ohrabruje onda nimalo ni ovo što se sedmicama dešava na nivou FBiH. Može li se ova politička kriza preliti na državni nivo? Mislite li da će do toga doći?

– Naravno, po principu ili zakonu spojenih posuda. Ako ne funkcionira na jednom nivou gdje su isti učesnici u vlasti, onda je pitanje dana kada će se to preliti na drugi nivo. Sve ovo što se politički dešava na federalnom nivou, čeka nas na državnom nivou. Mi još nismo imali teških tema na Vijeću ministara. Treba biti iskren da izuzev proračuna toga nije bilo. Nije bilo ni imenovanja. Mi iz HDZ-a imamo konzistentan stav koji je krajnje korektan, a to je da se preuzme odgovornost za ono što nekome pripada u vlasti.

Budžet bez politike

Možete li dati svoju ocjenu državnog budžeta koji je ove sedmice usvojen?

– Raduje me da je usvojen državni proračun u oba doma Parlamenta. Prošli saziv Ministarstva finansija već je bio završio proračun, ali nije bilo fer da ga usvajamo kao takvog. Rekli smo da je odgovornost novog Vijeća ministara da se izradi novi dokument. Zahvalio bih svim mojim saradnicima koji su na tome danonoćno radili, ali i zastupnicima na korektnosti. Urađen je pošten posao, jer su svi budžetski korisnici zadovoljni, a nijedan trenutak politika nije učestvovala u tome.

Amil Dučić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku