hamburger-icon

Kliker.info

Državljani BiH na stranim ratištima : Tužilaštvo BiH podignuće još dvije optužnice za terorizam

Državljani BiH na stranim ratištima : Tužilaštvo BiH podignuće još dvije optužnice za terorizam

13 Aprila
07:45 2016

agencije1U narednim danima Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignuće još dvije optužnice za krivična djela terorizma, zbog učestvovanja državljana BiH na ratištima u Siriji i Iraku.Ovo je rečeno tokom sastanka Udarne i Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojem su učestvovali dužnosnici policije, sigurnosnih agencija i Tužilaštva BiH.

Rečeno je da je evidentirano smanjenje odlazaka bh. državljana na strana ratišta, kao i povratak osoba koje su bile na tim prostorima, zbog teških uslova za boravak i opasnosti za život i sigurnost.

“Prema dostupnim podacima, oko 120 državljana BiH boravilo je u proteklom periodu na području Sirije i Iraka, određen broj je poginuo, a nekoliko desetina se vratilo u BiH i njihovo procesuiranje je u toku. Podignute su optužnice protiv više od 20 osoba, a taj broj će u narednom periodu biti i veći”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH objavljenom nakon sastanka.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, radi na istragama u 33 predmeta koji se odnose na 70 osoba osumnjičenih za krivična djela organizovanja terorističke grupe, javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti.

“Zabrinjavajući je situacija da se među osobama koje su učestvovale na stranim ratišitima, procesuiraju osobe rođene 1990. godine ili mlađe od tog godišta, koje se ne sjećaju rata u BiH. Jedan od zaključaka je i da treba raditi na prevenciji terorizma i edukaciji mladih naraštaja da je terorizam opasnost za život i sigurnost mladih ljudi”, navode iz Tužilaštva BiH.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku