hamburger-icon

Kliker.info

Država, zakon i pravo u ofsajdu : Sukob ministra Gragana Mektića i državnog tužioca Gorana Salihovića

Država, zakon i pravo u ofsajdu : Sukob ministra Gragana Mektića i državnog tužioca Gorana Salihovića

05 Augusta
16:25 2016

MekticSalih3Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužuje glavnog državnog tužioca Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja i iznošenje detalja istrage drugoj strani koja je bila obuhvaćena istragom. Tužilaštvo BiH negira sve navode, osuđuju, kako navode, pokušaj ometanja istrage te najavljuju postupak za zaštitu od klevete.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH za N1 je prokomentarisao navodno postojanje snimaka novinara Mate Đakovića i Milorada Dodika u kojem se pominje glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i direktor SIPA-e Perice Stanića.

Upoznat sam da postoje dokumentovane izjave Salihovića koje je izjavljivao sa svojim saradnicima kako ‘treba uhapsiti Dragana Mektića’. Kada su ga obavještavali da nema nikakvih indicija i elemenata za to, da je on govorio ‘ne interesuje me, ima da se nađe nešto’. To je govorio i za Meddžidu Kresu i Pericu Stanića u smislu da oni u Tužilaštvu BiH mogu šta hoće i da su oni država. To govori o neozbiljnosti i nedoraslosti jedne osobe za takvu funkciju”, rekao je Mektić.

Mektić je kazao da Salihović očito nije svjestan kakvu odgovornost treba da nosi i u kakvim se problemima nalazi BiH kada je u pitanju korupcija koja najdirektnije šteti ekonomskim interesima BiH, te da to utječe na opće siromaštvo građana BiH i koja reproduktuje strahovitu političku krizu.

Da je svjestan svega toga to bi se našlo u vrhu njegovih prioriteta, a ne bi se na pozivanja i prozivke demagoški branio frazama ‘nezavisni smo, ne može se vršiti pritisak na nas, to neko radi u predizbornoj kampanji’. Činjenica je da on tri godine nije ništa uradio. Nije tri godine predizborna kampanja. ”

“Niko ne smije da komentarište niti da se interesuje šta radi Tužilaštvo, tj. njegov nerad”, mišljenja je Mektić.

Treća godina je od kako je glavni tužilac BiH Goran Salihović najavio putem akcije Pandora da se radi o procesu stoljeća u kojem je BiH oštećena za 2 milijarde KM. Šta je s procesom stoljeća? Zar ne smije niko da komentariše taj proces. Do sada se trebala pet puta završiti ta istraga. Ko ga god pomene u nekom kontekstu nerada, neodgovornosti on prijeti hapšenjem i zatvaranjem“, tvrdi ministar sigurnosti BiH.

Mektić je istakao da je sreća što je najveći broj tužilaca u Tužilaštvu BiH odgovoran i želi odraditi te predmete.

Oni javno ističu da je Salihović osoba koja na razne načine osporava rad. Bez njegove saglasnosti ni najmanju stvar tužilac ne može odraditi.

Mektić je optužio Salihovića da je iznosio detalje o predmetima.

U posljednje vrijeme u koruptivnim predmetima Pavlović i Bobar banke lično je on iznosio informacije, da li direktno ili putem određenih osoba, ustupao ih drugoj strani koja je bila obuhvaćena istragom na neki način.

To je najozbiljnija zloupotreba njegove funkcije i za koju mora odgovarati. Salihović više nije zaslužio da bude glavni tužilac Tužilaštva BiH. VSTV treba izanalizirati sve dokaze koji postoje dokumentovani i pribavljeni u zakonskoj proceduri, da preispitivaju i spašavaju digniteta Tužilaštva i te funkcije“, rekao je Mektić.

Mektić je istakao da su potrebni oni koji mogu i žele raditi, a ima ih u Tužilaštvo BiH, kako bi ušli u borbu protiv korupcije.

Treba pokrenuti postupak i istražiti sve što je pribavljeno u jednoj zakonitoj proceduri i ocijeniti da li ima elemenata zloupotrebe položaja.”

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, je nedavno izrazio sumnje u validnost Mektićeve diplome.

Što se tiče moje diplome diplomirao sam u Zagrebu. Zagreb nije na Marsu i može se provjeriti. Ja sam je javno pokazao i dao medijima na uvid. Ne znam šta je tu sporno i kako neko može sumnjati u dokument koji je javan. Ne može on mene ukloniti, kako će? On je pokušao izvršiti pritisak na taj način jer zna čime ja raspolažem i šta znam o neradu i mešetarenju. Ja ću javno reći sve što znam do najmanjeg i najsitnijeg detalja.

Na navode Dragana Mektića, ali i današnji Žurnalov tekst  reagovalo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Najoštrije osuđujemo pokušaje ometanja istrage u pojedinim predmetima i političke zloupotrebe funkcija od strane pojedinaca, a u svrhu predizborne kampanje.

Povodom iznošenja laži i neistina koje su se pojavile u pojedinim medijima od strane ministra sigurnosti BiH, kojima se pokušava urušiti istraga, kao i navoda na portalu “Žurnal”, u Tužiteljstvu BiH otvoren je predmet povodom ometanja istrage u predmetima “Bobar banka” i “Pavlović Banka. Tužiteljstvo BiH neće podleći ovakvim pritiscima, u svrhu predizborne kampanje, a kojima je cilj opstrukcija istrage i nedonošenje tužiteljske odluke“, navedeno je u saopćenju.

Iz Tužilaštva navode da se “ponašanjem pojedinaca u svrhu predizborne kampanje nastoje se narušiti i poremetiti odnosi između pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona, čime se nanosi šteta vladavini prava i svim građanima BiH, što nikako nećemo dozvoliti”.

Također, u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine se ističe da su neistiniti navodi o najavama glavnog tužitelja za hapšenja pojedinaca.

Glavni tužitelj u svojim medijskim istupima, već je izjavio da postoji istraga u sklopu predmeta Pavlović banka, koja obuhvata i Milorada Dodika.  Sve ostalo, kao navodni transkripti, razgovori i sl. su neistine, špekulacije i laži trećih osoba. Zbog iznošenja notornih laži i neistina, uznemiravanja i obmanjivanja javnosti u on-line magazinu “Žurnal”, bit će pokrenut postupak za zaštitu od klevete. Bez obzira na sve pritiske, Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, u kojoj nećemo podleći bilo kakvim pritiscima i u kojoj neće biti nedodirljivih”, istaknutno je.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku