hamburger-icon

Kliker.info

Država neće dopustiti ugrožavanje Počitelja

Država neće dopustiti ugrožavanje Počitelja

18 Juna
16:50 2008

Organi države BiH neće dopustiti da planirana trasa dionice autoputa na koridoru 5C ugrožava kulturno-historijske spomenike u Počitelju, poručeno je jučer sa stručnog skupa koji je održan u hotelu "Mogrjelo" u Čapljini.

Namik Kupusović, rukovodilac Jedinice za implementaciju projekta koridora 5C u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, kazao je da, prema planerskoj dokumentaciji, trasa prolazi izvan zaštitne zone Počitelja, odnosno 650 metara od zidina ovog grada.
Razmatra se i druga opcija, prema kojoj bi trasa Neretvu prošla oko dva kilometra nizvodno. Vjeruje se kako bi bilo loše rješenje da se most izgradi sjevernije od Počitelja.

– Mi želimo zaštititi cjelovitost i ambijent Počitelja. Neće se dopustiti bilo kakva šteta. Mislim da je prenaglašen štetni vizuelni utjecaj ovog mosta u javnosti. No, mi ćemo nastaviti intenzivno raditi na određivanju položaja prelaska mosta. Želimo naći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za javno mnijenje i stručnu javnost – kaže Kupusović.

Jučer je održana i videoprezentacija budućeg mosta preko Neretve. Most bi trebao biti dug oko kilometar, širok oko 25 metara, s rasponima stubova od 130 metara.

Tokom rasprave ipak su se mogli čuti upozorenja i kritike brojnih stručnjaka, udruženja i institucija da bi eventualna izgradnja mosta u blizini Počitelja mogla trajno ugroziti ovaj lokalitet.

Potpredsjednik Pomorskog društva u BiH Ševal Kovačević izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da je ovo društvo podnijelo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv ministra prometa i komunikacija BiH Bože Ljubića.

Prema prijavi, Ljubić je 17.jula prošle godine nezakonito u Zagrebu s Hrvatskom potpisao protokol prema kojem će južna kontaktna tačka na budućem autoputu na koridoru 5C biti na lokaciji Bijača – Pozla Gora. Za to, kako tvrdi Kovačević, nije imao potrebne saglasnosti Parlamenta BiH. Također, u prijavi se navodi da je Ljubić i 7.decembra 2007. nezakonito potpisao ugovor za izradu glavnog projekta trase koridora Mostar – Bijača s predstavnicima firmi iz Hrvatske, BiH, Italije i Španije u vrijednosti od 30 miliona KM.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku