hamburger-icon

Kliker.info

Država mora riješiti dug za plin potrošen tokom rata

Država mora riješiti dug za plin potrošen tokom rata

29 Augusta
21:51 2006

Privredno društvo za proizvodnju i transport plina BH gas  podržava sve aktivnosti na rješavanju duga za utrošeni plin u ratnom periodu i upućuje molbu nadležnima da svojim angažmanom doprinesu da se to pitanje konačno riješi. BH-gas danas u otvorenom pismu navodi  da je dosad uspio da podigne nivo potrošnje prirodnog plina do 400 mijuna Sm3 što predstavlja 70 posto predratne potrošnje.  U slučaju eventualne obustave prirodnog plina sva šteta po ugovorima o isporukama prirodnog plina iznosila bi milijune KM što BH-gas ne bi mogao izmiriti, tako da bi tada i ovi dugovi prešli na nivo države. Energoinvest i BH-gas, prilikom nedavne posjete Gazexportu, nisu uopće razgovarali o produženju ugovora (koji ističe 1. listopada) jer predstavnici Gazexporta o toj temi nisu željeli razgovarati već su se fokusirali na rješavanju problematike vezane za prirodni plin isporučen u tijeku rata.

Gazexport je predložio da se na cijenu plina doda 15,00 USD/1000 Sm3 do postizanja dogovora o rješenju "ratnog duga".  Energoinvest i BH-gas su izrazili sumnju u kvalitet ovog rješenja,  s obzirom  na to da je cijena prirodnog plina enormno visoka i ovim dodatkom bi se samo još više ugrozila konkurentnost ovog energenta na domaćem tržištu te da bi još više utjecali na i onako nizak standard građana.  Također, istaknuta je i promjena strukture potrošača u odnosu na period kada je dugovanje nastalo, ističe BH-gas. Tijekom razgovora predstavnici Gazexporta su se složili da je i prebijanje duga s potraživanjem BiH koje ima prema Ruskoj Federaciji rješenje problema, ali o ovome ne mogu razgovarati kompanije već države, te da i u ovome mogućem rješenju žele pismeni dokument ili izjavu kojom se od  Vijeća ministara BiH otvara ovakva mogućnost.

"Energoinvest i BH-gas godinama šalju pisma Vijeću ministara BiH (u svim dosadašnjim mandatima) i aktualiziraju ovo pitanje s nadom da će biti riješeno na nivou države s obzirom na to da je plin u ratu trošen u oba entiteta", ističe BH-gas u otvorenom pismu. (FENA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku