hamburger-icon

Kliker.info

Društvene mreže pod kontrolom : Parlament RS-a usvojio sporni Zakon o redu i miru

Društvene mreže pod kontrolom : Parlament RS-a usvojio sporni Zakon o redu i miru

05 Februara
15:59 2015

mreže111Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska  usvojila je u četvrtak Zakon o javnom redu i miru, kojim se propisuju prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima.Tim se zakonom društvene mreže definiraju kao javni prostor u kojem se može počiniti prekršaj.

Poslanici su usvojili i usaglašene amandmane na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza  i Socijalističke partije, prema kojima se definira pojam izvršenja prekršaja objavljivanjem tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemirujućeg dodaju riječi, “osim ako se navedeno ne odnosi na izraženo mišljenje o radu državnih organa i drugih javnih organizacija”.

Entitetski parlament ipak je usvojio amandman kojim se precizira da građani imaju pravo “iznositi mišljenja o radu državnih organa te ostalih organa i organizacija”.

‘Domovina’ podržala zakon

Usvojen je i amandman kojim se iz teksta zakona briše odredba kojom je predviđena kazna zatvora do 30 dana te nekoliko amandmana Koalicije “Domovina”.Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač istakao je da Zakon o javnom redu i miru ni u jednom članu ne tretira niti zabranjuje bilo šta na društvenim mrežama i internetu.

“U ovom zakonu nema pominjanja društevih mreža i interneta, zabrane iznošenja mišljenja i izražavanja, a policija neće vršiti bilo kakav progon”, rekao je Lukač.Poslanici opozicionih Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Narodne demokratske partije nisu prisustvovali glasanju o navedenom zakonu, pa su zakon izglasali poslanici vladajuće koalicije i Koalicije “Domovina”.

Opozicija je time izrazila protest, jer Vlada RS-a iz procedure nije povukla ovaj zakonski prijedlog.

Klub novinara protiv zakona

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić istakao je da usvojeni amandmani ne mijenjaju suštinu Zakona o javnom redu i miru RS-a, “jer se ne mijenja član koji pojam javnog prostora proširuje na internet”.

“Sporan je i amandman koji kaže da se neće sankcionisati tekstovi objavljeni na društvenim mrežama ako se njihov sadržaj odnosi na državne organe. Ali, taj je amandman trebao biti proširen i javnim ličnostima i javnim funkcionerima, jer javni  organ nije isto što i javna ličnost, što znači da će se moći kritikovati rad Narodne skupštine, ali ne i njenog predsjednika ili nekog od poslanika”, kazao je Vukelić.Dodao je da će, ukoliko Zakon dobije podršku Vijeća naroda RS-a, Klub novinara Banja Luka sazvati sastanak kako bi se odredio prema tom zakonu.

“Već sada možemo pozvati predsjednika RS-a Milorada Dodika da iskoristi svoja ustavna ovlaštenja i u cilju zaštite Ustava RS-a ne potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona, pa tako pokaže da, za razliku od poslanika u Narodnoj skupštini, ima više osjećaja za prava građana i zaštitu slobode govora u RS-u”, naglasio je Vukelić.Osim opozicije, predstavnika novinara i nevladinog sektora, donošenje Zakona o javnom redu i miru u RS-u osudili su i OSCE, Human Rights Watch te Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

(Kliker.nfo-Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

  1. k
    k 11 Februara, 13:26

    Prosto ne mogu da vjerujem, da vlada sama sebe veze fatalnim uzetom oko vrata,kojim se u svako doba moze objesiti.Ne kaze se uzalud bogati znanjem,ali ne i mudroscu.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku