hamburger-icon

Kliker.info

Drugi krug izbora u Hrvatskoj : Ivo Josipović ili Kolinda Grabar Kitarović?

Drugi krug izbora u Hrvatskoj : Ivo Josipović ili Kolinda Grabar Kitarović?

11 Januara
08:04 2015
kandidati1U sedam sati ujutro otvorena su birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Hrvatski građani biraju između aktualnog predsjednika Ive Josipovića, koji je kandidat koalicije stranaka lijevog centra predvođene SDP-om, i bivše ministrice vanjskih poslova i visoke dužnosnice NATO-a Kolinde Grabar Kitarović, koja je kandidat stranaka desnog centra predvođenog HDZ-om.

Josipović je u prvom krugu pobijedio s minimalnom prednošću od svega 1,3 posto, pa se očekuje borba za svaki glas. Pravo izlaska na izbore ima 3.799.513 birača, nešto više nego u prvome krugu.
U Hrvatskoj je 6.260 biračkih mjesta, a u inozemstvu – u 50 zemalja svijeta – njih 92. Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu i Njemačku. U Njemačkoj su otvorena dva birališta više nego u prvom krugu, u Frankfurtu i Düsseldorfu.

Današnji predsjednički izbori rekordni su po broju promatrača. Bit će ih nešto manje od 22.000, najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa.Četiri nevladine udruge imat će zajedno 920 promatrača, dok su ostali promatrači u ime političkih stranaka koje podupiru Ivu Josipovića, odnosno Kolindu Grabar Kitarović.

U prvom krugu predsjedničkih izbora 28. prosinca prošle godine natjecalo se četvero kandidata: Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić (kandidat Saveza za Hrvatsku) i Ivan Sinčić (Živi zid ).Kako nitko od njih nije osvojio dovoljno glasova za pobjedu u prvom krugu, u drugi krug su sa najviše glasova ušli Josipović i Grabar Kitarović.U prvom krugu Josipović dobio je 38,46 posto glasova a Grabar Kitarović 37,22 posto glasova.

Na birališta je izišlo 47,12 posto upisanih birača, što je – zbog konačnog sređivanja popisa birača – u postotku više nego na ranijim predsjedničkim izborima, ali je u apsolutnom broju nešto manje.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je biračice i birače da izađu na izbore i glasaju.

“Izbor predsjednika Republike izbor je osobe koja će idućih pet godina predstavljati i zastupati Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Takva velika odgovornost, koju ima dužnost predsjednika Republike, zahtjeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasovati”, poručuju iz DIP-a.

Ustavne ovlasti hrvatskog predsjednika su razmjeno male – sukreira vanjsku politiku, vrhovni je zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i suodlučuje u izboru čelnika obavještajnih službi. Međutim, kako se njega bira na neposrednim izborima, predsjednik ima u javnosti značajan moralni autoritet.

U izbornoj kampanji Josipović je nudio paket ustavnih reformi kojima bi dinamizirao funkcioniranje državne uprave u Hrvatskoj, dok je Kolinda Grabar Kitarović naglasak u kampanji stavila na Josipovićevu suodgovornost za slabe gospodarske rezultate aktualne vlade lijevog centra.
Kampanja se velikim dijelom kroz medije vodila oko stvari koje nemaju nikakve veze sa ovlastima i mogućnostima predsjednika, a kandidatkinja HDZ-a imala je i niz najava i obećanja ako pobijedi na izborima, čija realizacija nije u mandatu predsjednika.

Na kraju se kampanja svela na konfrontaciju lijevog i desnog centra – SDP-a i HDZ-a, pogotovo što je glavna politička težina današnjih izbora što su oni generalna proba za parlamentarne izbore koji će biti održani krajem godine.Najveće iznenađenje prvog kruga, kandidat udruge Živi zid Ivan Sinčić pozvao je svojih 300.000 glasača da iziđu na drugi krug izbora i na listić napišu broj 3 i zaokruže ga. Listić će biti poništen, ali on tako želi spriječiti da se manipulira glasovima za njega.

Njegov program mješavina je antiglobalističkih, ljevičarskih i nemuštih zahtjeva, i procjenjuje se da su za njega glasali nezadovoljnici političkim sustavom u cjelini i gubitnici tranzicije. Kandidat desnice u prvom krugu Milan Kujundžić već je pozvao svoje glasače da u drugom krugu podrže kandidatkinju HDZ-a.

Vlada izuzetan oprez oko procjena rezultata današnjih izbora, ali svi se slažu u jednom – da će biti vrlo gusto. Birališta se zatvaraju u 19 sati, nakon čega će biti objavljeni rezultati izlaznih anketa – anketiranja birača nakon što iziđu sa biračkih mjesta.U prvom krugu izbora izlazne ankete dale su rezultate koji su se pokazali vrlo blizu konačnima. Državno izborno povjerenstvo od 20 sati na svojim stranicama objavljuje rezultate – kako budu pristizali, a prve neslužbene rezultate objavit će na konferenciji za novinare u 22 sata. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku