hamburger-icon

Kliker.info

Dribling očajnika : Lagumdžija nudi svoju i traži ostavke šefova drugih stranaka!

Dribling očajnika : Lagumdžija nudi svoju i traži ostavke šefova drugih stranaka!

14 Aprila
03:30 2013

 Državna “šestorka” popucala je po svim šavovima, federalna “četvorka” se raspada, Bosna i Hercegovina je na koljenima, njezine građane vlast nastavlja mrcvariti. Tako, u najkraćem, glasi jedini mogući raport o situaciji u kojoj se zemlja nalazi.Europska unija ocijenila je aktualne državne vlasti nesposobnim, a njezin povjerenik za proširenje Štefan Füle je izravan: “Nedostatak aktivnosti lidera političkih stranaka u vezi s pitanjima Europske unije zasigurno će ugroziti proces europskih integracija BiH i status BiH kao kredibilnog partnera EU-a.”Bez provođenja presude “Sejdić – Finci”, koju je prije tri i pol godine donio Europski sud za ljudska prava, BiH se ne može primaknuti Europskoj uniji. Međutim, od promjena Ustava u svjetlu te presude nema ništa osim obećanja kojima Bruxelles i bh. građane obilato zasipaju politički šefovi države. Rezultati prekjučerašnjih cjelodnevnih sastanaka koje je u Sarajevu Štefan Füle pojedinačno imao s predsjednicima i predstavnicima sedam najjačih stranaka razočarali su EU i iznova mu pokazali ono u što su se građani već uvjerili – oni kojima su dali povjerenje da vode zemlju nisu sposobni!

Kako doznajemo, i sam Füle bio je iznenađen onim što je čuo i doživio tijekom pojedinačnih razgovora u salonu zgrade Europske unije u Sarajevu. Dragan Čović (HDZ), Božo Ljubić (HDZ 1990.) Fahrudin Radončić (SBB), Mladen Bosić (SDS) uvjeravali su ga u svoj optimizam da će se dogovor postići uz tvrdnju da nijedan od njih osobno niti njihove stranke ne snose nikakvu krivnju. Umjesto Milorada Dodika (SNSD), na raport kod Fülea došla je Željka Cvijanović i kazala mu da je RS talac Federacije BiH. Umjesto Sulejmana Tihića (SDA), došao je Šefik Džaferović i rekao da će njegova stranka aktivno sudjelovati u pronalaženju rješenja koje je “sasvim jednostavno – iz Ustava ukloniti etničke odrednice ili prefikse i tako svim građanima omogućiti kandidiranje i izbor za članove Predsjedništva BiH”.Međutim, pravi potres izazvao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, zbog čega ga kolege iz “šestorke” sada poprijeko i mrko gledaju. U konačnici, potpuno je nebitno radi li se o njegovom trenutku iskrenosti, političkom triku i driblingu ili nečem drugom, tek on je bio potpuno otvoren – uopće više ne vjeruje ni u teoretsku mogućnost da se sedam stranaka dogovori o provedbi presude “Sejdić – Finci”. Nije se zaustavio na toj konstataciji, otišao je dalje: “Sedam ljudi koji vode ove stranke, uključujući i mene, nemaju trenutačno političke volje okupiti u Parlamentu BiH 28 zastupnika u jednom domu i u drugom natpolovičnu većinu da se provede sudska presuda.”

  

Naši izvori kažu da je izaslanstvo Europske unije bilo zatečeno Lagumdžijinim stavom i ocjenom o “šestorki” i “sedmorki”. Ovo utoliko više što je on bio jedan od glavnih aktera u “pretumbaciji” državne vlasti, odnosno formiranju nove parlamentarne većine i novog Vijeća ministara iz kojih je izbačen SDA. Također, Lagumdžija je vodio operaciju uspostave nove četveročlane koalicije u Federaciji (SDP, dva HDZ-a i SBB) i u skladu s tim, bar do sada, bezuspješne rekonstrukcije Vlade FBiH. Prekjučer je sam priznao da “šestorka” nije u stanju uraditi posao, vješto joj dodavši i SDA. Logičkim slijedom, to znači da ni “četvorka” u FBiH ne može ništa uraditi.Pravi šok tek je uslijedio kada je Lagumdžija svoje koalicijske partnere Milorada Dodika, Dragana Čovića, Božu Ljubića, Mladena Bosića i Fahrudina Radončića pozvao da svi zajedno podnesu ostavke. Kazao je da je u ovoj situaciji rješenje ili pomoć međunarodne zajednice ili radikalan potez političkih lidera.

Druga mogućnost je da nas sedmorica ovo više ne radimo. Neka nas zamijene neki drugi ljudi. Ne pristajem da odu dva-tri, nego svih sedam. Ako bismo danas svi kuvertirali ostavke, ja odmah odlazim s bilo koje pozicije, i stranačke i državne, kazao je Lagumdžija.Ovaj njegov poziv na povlačenje i ostavke, bolje reći zahtjev po načinu kako ga je upakirao, odnosi se i na kompletno Vijeće ministara koje lideri “šestorke” (SNSD, SDP, dva HDZ-a, SDS i SBB) drže kao svog izvršitelja radova.Kako neslužbeno doznajemo, Lagumdžijin istup izazvao je “usijanje telefonskih veza” i reakcije u stilu: “Idi ti”. Također, naši izvori kažu da tek predstoje krupni zaokreti, preokreti i nova pucanja u “šestorki” i “četvorki” uključujući i razotkrivanje međusobnih odnosa u te dvije koalicije, uglavnom utemeljene na osobnim interesima šefova stranaka. Principijelnim nuđenjem svoje i zahtjevom da i ostali šefovi vladajućih stranaka u paketu podnesu ostavke, Lagumdžija je te temelje ozbiljno i s razlogom poljuljao što bi za epilog napokon moglo imati razbistravanje političke vode koju su oni zamutili.      M. Osmović(Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku