hamburger-icon

Kliker.info

Drežnica: Porodice ogorčene presudom borcu Armije BiH Zijadu Kurtoviću

Drežnica: Porodice ogorčene presudom borcu Armije BiH Zijadu Kurtoviću

05 Maja
15:35 2008

Predstavnici porodica šehida i poginulih civila u Drežnici, te Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Sjever – Mostar, jučer su istakli svoje ogorčenje i nevjericu zbog presude borcu Armije BiH Zijadu Kurtoviću, koji je 30. aprila  nepravomoćnom presudom Suda BiH osuđen na  11 godina zatvora    zbog maltretiranja vojnika i civila hrvatske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u katoličkoj Crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici.  
– Presuda borcu Armije BiH Zijadu Kurtoviću je  nastavak poniženja nad ovim narodom i našim mjestom koje traje od 1992. godine. Tužilaštvo BiH, doskora na čelu sa Marinkom Jurčevićem za čijeg je mandata i pokrenut postupak, ekspresno je podiglo optužnicu   protiv Kurtovića. Za to vrijeme negdje u ladici još se drži i ne procesuira zločin nad našom djecom  u Drežnici i ovom prostorom – kazala Fatima Kurtović, predstavnica porodica šehida i poginulih civila u Drežnici.  U Drežnici ističu da možda nije slučajno da se ovaj predmet vodila tužiteljica Vesna Tančica, čije je porijeklo iz Posušja, grada odakle su ubijana  djeca Bošnjaka  u Drežnici, rušene njihove kuće i bogomolje.  – Možda i doskora glavnog tužitelja Jurčevića već stižu naše dove sa suzama i krvlju naše djece. Ne bi htjeli da naše dove stignu i druge koji su uključeni u dokazivanje istine – rekla je Kurtović.  Članovi JOB-a Sjever – Mostar, također, tvrde da se zalažu za procesuiranje ratnih zločina ma gdje da su se dogodili, ali da ne mogu prihvatiti činjenicu da se devalvira  časna borba boraca Armije BiH iz Drežnice za BiH preko  sramne presude Zijadu Kurtoviću. – Ne možemo shvatiti po kojim se mjerilima vode procesi pred Sudom BiH kada se za ubistvo 116 osoba u Ahmićima zločincu Pašku Ljubićuću dodjeljuje 10 godina, kada se ne procesuira devetomjesečna opsada Derežnice, ubistva na desetine djece i civila, rušenje stotine kuća, dvije džamije, škole, a u prvim plan se stavlja zločin nad zarobljenicima u Drežnici, koji, ako ga je bilo, treba osuditi, ali u svemu postoji red veličina – kažu u JOB-u Sjever – Mostar. 
U JOB-u Sjever – Mostar se pitaju da li «urođeni demokrata» Mirko Zelenika, predsjednik Udruge logoraša i ključni svjedok protiv Zijada Kurtovića, dokazujući navodnu  žrtvu sa sebe skida odgovornost za zločine u Jablanici, a posebno odgovornost za teroristički čin rušenja mosta u Aleksin Hanu i kasnije ubistvo dva vojnika Armije BiH na istom mostu. (Dnevni avaz) 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku