hamburger-icon

Kliker.info

Dramatično u Centrali SDA : Izetbegović prihvatio IPAP kao komprimis, Komšić zaprijetio raskidom koalicije!

Dramatično u Centrali SDA : Izetbegović prihvatio IPAP kao komprimis, Komšić zaprijetio raskidom koalicije!

23 Maja
08:04 2019

Turski predsjednik Taip Erdogan je javno obznanio kako njegova zemlja ubrzo ulazi s Rusima u zajedničku proizvodnju super moćnog protuzračnog raketnog kompleksa S-500, nakon što je od Vladimira Putina, već ugovorio kupovinu jednako ubojitog sustava S-400.

Američka administracija je frustrirana, druga vojna sila u okvirima NATO saveza se definitivno udaljava od najmoćnije svjetske vojne alijanse. Ako se zna pupčana povezanost Erdogana i bošnjačkog vođe u BiH Bakira Izetbegovića i uz to čvrsta povezanost predsjednika Turske i Srbije, Taipa Erdogana i Aleksandra Vučića, pa neskrivena euforija Milorada Dodika nakon susreta s Erdoganom, naravno isključivo zbog njegove konfrontacije s Amerikom, ozbiljni ljudi i politčari u BiH se naprosto moraju zamisliti nad sudbinom približavanja zemlje prema zacrtanome cilju, prvo aktiviranju MAP programa, a onda i punopravnom članstvu u NATO paktu.

Možda je preteško povući paralelu s iznesenim tezama i procesima u BiH, jer je naprosto teško proniknuti u damare ključnih protagonista priče oko puta BiH prema NATO savezu, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, ali neke stavri zaudaraju.

MAP ili IPAP

Predsjedavajući  Predsjedništva BiH i šef SNSD-a Milorad Dodik djeluje osokoljen, on ne uzmiče niti za milimetar i u utorak je opet ponovio kako niti pod koju cijenu ne misli podržati usvajanje Godišnjeg nacionalnoga plana i dopustiti aktiviranje MAP programa.

Dodik ignorira pomalo očajna pojašnjenja iz NATO stožera u Sarajevu kako MAP ne znači i članstvo BiH u NATO savezu i da je ta odluka isključivo na vlastima u BiH. Podsjećamo Milorad Dodik je tijekom posjeta Turskoj, još u Ankari, nakon sastanka s predsjednikom Taipom Erdoganom oduševljeno govorio kako je Erdogan saslušao njegove argumente zbog čega se RS protivi ulasku BiH u NATO alijansu i navodno je razumio da to uopće ne treba biti uvjet niti predmetom sporenja s Bakirom Izetbegovićem oko formiranja Vijeća ministara BiH.

Već tada su bile vrlo indikativne blijede reakcije bošnjačkog člana državnog Predsjedništva Šefika Džaferovića, koji je bio na plenarnome sastanku u Erdoganovoj predsjedničkoj rezidenciji, i koji se unatoč sugeriranju predsjednika Erdogana, nije želio obratiti na konferenciji za novinare, ali i šefa SDA Bakira Izetbegovića.

Naprosto je Džaferović zanijemio i to je ostavilo neoborivi dojam da se slaže sa svim što je iznio Milorad Dodik. Izetbegović i Džaferović i dalje za javnost „jašu“ na matrici usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana, međutim njihove glasnice sve više podrhtavaju, a informacije koje su ovih dana stigle iz nekih političkih krugova i od ozbiljnih političara, a koje režimski mediji u Sarajevu opet prešućuju, navode na sumnje u opasna mešetarnje u kuhinji SDA.

Komešanja u bošnjačkom bloku

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je javno u subotu navačer za jedan sarajevski medij otkrio, i nekoliko puta ponovio, kako „ima pouzdane informacije da je vrh SDA u petak ujutro pristao na Dodikov prijedlog da BiH uđe u IPAP program, umjesto MAP programa, ali da je pod nečijim misterioznim pritiskom SDA već poslijepodne naglo promijenila odluku i odustala od IPAP”.

Nikšić nije znao od koga je došao taj pritisak, međutim, neki izvori iz ljevičarskih krugova u Sarajevu tvrde da je čelnik DF-a Željko Komšić naprosto poludio kada je čuo što mu Bakir Izetbegović predlaže i da je zaprijetio javnim objavljivanjem raskida, još ne ozvaničene, koalicije DF i SDA.

Navodno je šef SBB-a Fahrudin Radončić bio daleko ravnodušniji i on nije čovjek koji ne mijenja stajališta, ako je kolač vlasti u pitanju. Da se nešto kuhalo u centrali SDA dokazuju i istupi pojedinih bošnjačkih analitičara pa i bivšega ministra obrane Zekerijaha Osmića koji je poručio kako bi prihvaćanje IPAP programa značilo odustajanje BiH od aktiviranja MAP programa odnosno, u konačnici, odustajanje BiH od članstva u NATO savezu.

Program IPAP je pojedinačna suradnja svake zemlje sa NATO savezom i takav model primjenjuje Srbija. To ovdje zagovara Milorad Dodik koji slijjedi put Srbije. E, sada, ima li ponašanje SDA, kakvim ga je ogolio Nermin Nikšić, ikakve veze s Turskim udaljavanjem od NATO pakta, ima li to generalno ikakvih povezica s dobrim odnosima tronošca Rusija-Turska- Srbija zaista je teško u to proniknuti. No, jednako je teško svariti da se sve ovo zbiva spontano i bez nečijega upliva sa strane.

Važno je upozoriti sve one koji jednostrano muljaju i koji se poigravaju sa tako krucijalnim državnim projektom, kako stranke i pojedinci nemaju mandat, ne smiju i na koncu i ne mogu u ime države donositi odluke o vraćanju BiH unazad. Da bi se eventualno donijela odluka o odustajanju od MAP programa to moraju izglasati Predsjedništvo i Parlament države.

Možda će nešto od ovih misterija razgoliti najavljeni sastanak Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića ove sedmice . Simptomatično je da Bakir Izetbegović nije demantirao Nikšićeve sumnje, koje možda on osobno nije čuo, ali jeste sigurno netko iz njegove stranačke hobotnice. 

I. Marić (Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - ČESTITKE
    puka 59 - ČESTITKE 24 Maja, 11:08

    VETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA – USKOPLJA ZAHVALJUJU TROLISTU -LJILJANU ŠTO ČUVA BIH OD SVETOG TROJSTVA POJAĆAN SA GRANDE PRILOGOM .POZDRAV DOMOVINI DO DRŽAVNOSTI .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku