hamburger-icon

Kliker.info

Drama u Podgorici : Policija uhapsila zastupnika u Skupštini Crne Gore Nebojšu Medojevića

Drama u Podgorici : Policija uhapsila zastupnika u Skupštini Crne Gore Nebojšu Medojevića

30 Novembra
09:07 2018

Pripadnici Uprave policije rano jutros, nakon završetka zasjedanja Skupštine Crne Gore, uhapsili su zastupnika Demokratskog fronta (DF) Nebojšu Medojevića i sproveli ga u zatvor u Spužu, javlja Beta.

Medojević je pritvoren po naredbi predsjednika Višeg suda Borisa Savića zbog višemjesečnog odbijanja da dadne iskaz u predmetu koji se vodi protiv njega.

Medojević i njegov kolega Milan Knežević mjesecima odbijaju dostaviti podatke o sudiji koji je, navodno, ponudio da za 10.000 eura ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

Sudska naredba bit će na snazi, a Medojević u ZIKS-u, kako je rečeno iz Uprave policije, sve dok ne da iskaz u postupku koji se vodi, što znači da može biti pušten na slobodu nakon davanja izjave ili može biti zadržan u pritvoru do daljnjeg.

Ispred zatvora u Spužu javio se zastupnik Slaven Radunović, koji je u videoobraćanju na svom nalogu na Facebooku rekao da ne zna o čemu je riječ i da čekaju da dobiju informaciju.

Kako je rekao, u DF-u sumnjaju da se isto sprema Milanu Kneževiću, koji je sinoć boravio u Skupštini.

‘Crna Gora na ivici građanskog rata’

Radunović je dodao da je Medojević “presretnut ‘maricom'” na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog i da je uhapšen.

Visoki funkcioner DF-a Milan Knežević poručio je na vanrednoj konferenciji u jedan sat iza ponoći da se neće predati policiji i da će s kolegama iz DF-a ostati u Skupštini do daljnjeg.

Rekao je da je trebao biti uhapšen zajedno s predsjednikom Pokreta za promjene (PzP) Nebojšom Medojevićem.

“Zbog konsultacija sam ostao pet-deset minuta duže u Skupštini, a ispred su bile dvije ‘marice’, koje je trebalo da postupe po nalogu predsjednika Višeg suda Borisa Savića. I ranije sam saopštio da nemam namjeru da se dobrovoljno predam i zajedno ću s kolegama poslanicima ostati u Skupšitni do daljnjeg, da demonstriramo principijelnost i naš stav da su napadnuti Skupština, poslanici, Ustav, a najmanje Medojević i ja”, istakao je Knežević.

Jedan od čellnika DF-a i zastupnik tog političkog saveza u Skupštini Crne Gore Andrija Mandić rekao je da je Crna Gora na ivici građanskog rata.

“Medojević je na prevaran način, pošto je napustio Skupštinu poslije glasanja o rezoluciji koju je predložila parlamentarna većina, uhapšen i odveden u zatvor. Očigledno je realizovana namjera Višeg suda da Nebojšu Medojevića stave u zatvor zbog toga što su procijenili da nije svjedočio onako kako su se nadali, a ovdje vidite da stoji još jedna ‘marica’, koja čeka Milana Kneževića kako bi i njega poveli u zatvor”, rekao je Mandić.

Crnogorski parlament poništio Podgoričku skupštinu iz 1918.

Inače, poslanik Medcojević je uhapšen nakon zasjedanja na kojem su zastupnici u crnogorskom parlamentu nakon višesatne debate usvojili  prijedlog rezolucije vladajuće većine na čelu s Demokratskom partijom socijalista (DPS) kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbiji iz 1918. proglašavaju ništavnim.

RTCG prenosi da je u glasanju učestvovao 61 zastupnik, 46 je bilo “za”, 15 “protiv”, a nije bilo suzdržanih.

Tokom višesatne debate, koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin rekao je da “rezolucija usmjerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji”.

“Sazrelo je vrijeme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, cio svijet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Njemačke zove Nijemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vrijeme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas cio svijet prepoznaje”, rekao je Pažin.

Opozicijski Demokratski front predložio je da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija “Nikada više 1916”, kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore.

Dokument o nepravdi nanesenoj Crnoj Gori

“Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. 1918. se požnjelo ono što se 1916. posijalo”, rekao je Mandić.

Mandićev prijedlog, međutim, nije prošao.

Prijedlog rezolucije vladajuće koalicije obrazložio je zastupnik DPS-a Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je “riječ o dokumentu o nepravdi nanesenoj Crnoj Gori”.

“Svjedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan”, rekao je Gvozdenović.

Zastupnik opozicijskog Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da bi se djedovi onih koji su predložili tu rezoluciju, kad bi danas znali o čemu se tu raspravlja, prevrtali u grobu.

“Ali mi koji smo vaši savremenici nismo iznenađeni”, rekao je Radunović.

U Podgorici je održana i protestna šetnja pod sloganom “Nikad više 1918”, koju je organizirala nevladina organizacija “Dukljani”, sa čijeg je skupa poručeno da se “više nikad ne smije desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku