hamburger-icon

Kliker.info

Dramatičan finiš : CIK odobrio ponovo prebrojavanje glasačkih listića u Srebrenici

Dramatičan finiš : CIK odobrio ponovo prebrojavanje glasačkih listića u Srebrenici

04 Oktobra
19:36 2016

piricCentralna izborna komisija BiH (CIK) Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica odobriće otvaranje izbornih vreća za ponovno prebrojavanje glasačkih listića kako bi se, kontrolnim brojanjem, utvrdilo da li je bilo eventualnih nepravilnosti u do sada objavljenim rezultatima lokalnih izbora provedenih u nedjelju, 2. oktobra.

Ovu informaciju potvrdila je portparol CIK-a BiH Maksida Pirić. “U ovom trenutku Srebrenica je jedan od primjera. Mi primamo zahtjeve od općinskih izbornih komisija za ona biračka mjesta za koje nije moguće otkloniti to matematičko neslaganje bez otvaranja vreće, da se ponovno broje glasovi, tako da imamo zahtjev od Općinske izborne komisije Srebrenica za pet biračkih mjesta da se izvrši otvaranje vreća s glasačkim materijalom i obavi kontrolno brojanje.

U ovom trenutku je u toku proces odobravanje tog zahtjeva. Vjerujem da će do kraja dana Općinska izborna komisija Srebrenice dobiti odobrenje za otvaranje vreća s određenog broja biračkih mjesta. Mora se formirati poseban tim i taj postupak se mora obaviti pred izbornim posmatračima. Rezultati se unose u novi, poseban obrazac, a zatim u aplikaciju uz napomenu da se mora sačuvati sve što je prethodilo tom brojanju”, naglasila je Pirić. Prema njenim riječima, rezultati lokalnih izbora u Srebrenici kao i u svim drugim mjestima u BiH još uvijek su preliminarni i nepotpuni.

“Na našoj stranici prikazani su preliminarni rezultati. Obrasci sa rezultatima na svakom biračkom mjestu dostavljeni su nakon zatvaranja mjesta općinskoj izbornoj komisiji. Kontrolor je unosio te rezultate u aplikaciju, a CIK BiH je objavljivao one rezultate koji nisu pokazivali nikakvu matematičku grešku. Tamo gdje je postojalo bilo kakvo neslaganje, mi te rezultate nismo objavili”, zaključila je Pirić,  javlja Anadolija.

Centralna izborna komisija objavila je i nove rezultate izbora u Srebrenici, prema kojima Mladen Grujičić ima 3.957, a Ćamil Duraković 1.645 glasova.

Prema posljednjim informacijama iz CIK-a, obrađeno je birčako mjesto Brežani, ukupno 24. biračko mjesto. U Brežanima je Grujičić dobio 78 glasova, a Duraković 14. CIK u Srebrenici očekuje još rezultate iz Doma kulture, te sa biračkog mjesta Petriča, kao i glasove koji će stići putem pošte, te glasove u odsustvu.

Uovom trenutku Grujičić ima 2.312 glasova više od Durakovića, ali još uvijek nije prebrojano oko 3.500 glasova, tako da utrka za mjesto načelnika Srebrenice nije gotova. Prema ranijim informacijama iz CIK-a, za glasanje putem pošte je u Srebrenici prijavljeno oko 1600 lica, a za glasanje u odsustvu oko 1700. Međutim, postoje indicije da lica iz Srbije čine dio prijavljenih glasača poštom.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku