hamburger-icon

Kliker.info

Drama u Širokom Brijegu : U navijačkim neredima poginuo navijač Sarajeva Vedran Puljić VIDEO)

Drama u Širokom Brijegu : U navijačkim neredima poginuo navijač Sarajeva Vedran Puljić VIDEO)

04 Oktobra
19:02 2009

U masovnim neredima navijača  Širokog Brijega i Sarajeva koji su  u popodnevnim satima izbili u ulici Fra Didaka Buntića u neposrednoj blizini stadiona «Pecara» smrtno je stradao navijač Sarajeva Vedran Puljić (24), potvrdio je za RSE  » Damir Čutura, glasnogovornik MUP-a Zapadno – hercegovačkog kantona. Puljić je ubijen oštrim predmetom, te je podlegao na putu prema Domu zdravlja Široki Brijeg, potvrđeno je u MUP-u. Mladić je preminuo usljed ozljede glave, koja je nanijeta kamenom u  potiljak. Više informacija biće poznato nakon sutrašnje obdukcije. Porvrijeđeno je 16 policijaca. Vatrenim oružejm teže je ozlijedeno šest navijača Sarajeva i mještana Širokog Brijega, devet navijača registrovano je sa lakim  ozljedama. 

 Teže ozljede zadobili su i policajac Ž.Z. (59) iz Širokog Brijega koji je zbog unutrašnjeg krvarenja prebačen na Odjel za traumatologiju Svečilišne kliničke bolnice Mostar i I.M. (35) također iz Širokog Brijega koji se nalazi na odjelu uho-grlo-nos…Incidenti su se dogodili uoči odigravanja meča između tamošnjeg nogometnog kluba i gostujuće ekipe Sarajeva.   Navijači Sarajeva u Široki Brijeg stigli su pola sata prije utakmice sa četiri autobusa i dvadeset privatnih vozila. Odmah po dolasku navijaci Sarajava počeli su kamenovati okolne ugostiteljke objekte. Nakon što je u svom dvorištu upucan I.M. od strane navijača Sarajeva, došlo je do masovnih nereda, kaže za RSE, glasnogovornik MUP-a ZHK, Damir Čutura.  „Odmah po dolasku bilo je jasno da su navijači Sarajava bili spremni za nerede. Pred stadionom nije bilo navijača Širokog Brijega. Navijači su su počeli paliti imovinu, zapaljeno je i jedno policijsko vozilo. Kako je sukob poceo eskalirati, jedan metak iz te navijačke skupine pogodio je čovjeka iz Širokog Brijega pred njegovom porodičnom kućom koja se nalazi pored stadiona.

Nakon toga počeli su se okupljati ljudi iz Širokog Brijega, što je rezultiralo masvnim neredima i sukobima policije, navijača Sarajeva i Širokobriježana.  Čutura podvlači kako se u Širokom nije dogodio sukob navijačkih skupina, nego da je riječ nego o organiziranom napadu navijača Sarajeva na građane Širokog Brijega. Prema dostupnim informacijama, nijedan policki dužnosnik nije koristio vatreno oružje, iako istraga jos uvijek traje.  Zapaljeno je jedno policijsko vozilo dok je dio grada oko stadiona Pecara demoliran. Do sada je privedeno najmanje 30 osoba, navijača Sarajava  i mještana Širokog Brijega. I dalje se utvrđuje identitet osoaba koja su sudjelovale u neredima. Na terenu su gotovo svi policijski službenici MUP-a ZHK.  Čutura priznaje kako bi neredi mogli biti spriječeni da specijlna policija iz ZHK nije bila angažirana na utakmici između Zrinjskog i Veleža u Mostaru, gradskom derbiju koji je ocjenjen događajem od viskog rizika.  Utakmica Zrinjski-Velež koju je na ulicama Mostara pratilo oko 300 policajaca te specijalne jednice iz  cijele Federacije, protekla je bez incidenata.  (Kliker.info-Radio Slobodna Evropa)

 

   

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku