hamburger-icon

Kliker.info

Drama u Sarajevu : Poslanici iz RS-a traľe evakuaciju uz pomoć SIPA!

Drama u Sarajevu : Poslanici iz RS-a traľe evakuaciju uz pomoć SIPA!

06 Juna
14:55 2013

Nekoliko stotina građana iz cijele BiH među kojima su i brojne majke s djecom, bebama, ali i trudnice i dalje nastavljaju prosvjedovati ispred zgrade drľavnih institucija u Sarajevu traľeći da se pod hitno usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMBG) na razini BiH. Sudionici prosvjeda odlučili su blokirati sve izlaze iz zgrade drľavnih institucija da bi spriječili izlazak parlamentaraca i drugih zaposlenika institucija BiH. Neki od okupljenih građana podignuli su transparente na kojima piše "trubite za jmbG" pozivajući tako sva vozila na glavnoj prometnici u Sarajevu da sirenama podrľe prosvjede. Upozorili su da izlaz iz zgrade ne dopuštaju jer još nije kraj radnog vremena, a nije ni zakon još usvojen. Neki od sudionika prosvjeda kazali su novinarima da se radi o neformalnoj skupini građana da iza prosvjeda ne stoji nitko, ali dodavši da ipak nedonošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju na razini BiH nije jedini problem ove drľave. Jake policijske snage osiguravaju današnji skup, među njima su i brojni specijalci u punoj opremi, a broj policajaca konstantno se povećava. Inače u zgradi institucija BiH danas se odrľava sjednica Zastupničkog doma PS BiH, ali su zastupnici prije više od dva sata proglasili pauzu, te sjednica još nije počela. Iako su sudionici prosvjeda ranije obaviješteni da će za bolesnu bebu Belminu Ibrišević, iz Donje Orahovice kod Gračanice, biti odobreno izdavanje matičnog broja da bi mogla putovati na liječenje u inozemstvo, ipak i dalje nastavljaju prosvjede ispred zgrade dok se ne riješi izdavanje jedinstvenog matičnog broja za svu djecu BiH. Inače, problem nemogućnosti liječenja bebe Belmine Ibrišević u inozemstvu bio je i razlog okupljanja nezadovoljnih građana jučer u popodnevnim satima, a neki od njih i noć su proveli na platou ispred PS BiH.

Kako javlja Oslobođenje, krajnje dramatična situacija je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH koja je od ranih jutarnjih sati blokirana. U zgradu ne moľe da izađe niti izađe niko od članova Vijeća ministara BiH i parlamentaraca, te uposlenika u institucijama BiH. Poslanici iz SNSD-a i SDS-a u poslijepodnevnim satima povukli su se u prostorije kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH. Ocijenili su kako „nema uslova za nastavak sjednice". Predsjedavajući Kluba SNSD-a Drago Kalabić čak je izjavio kako je toliko nesiguran da „ne moľe dati izjavu za medije".Poslanici iz RS-a navodno su dobili plan evakuacije iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH, te su u više navrata pozivali MUP Kantona Sarajevo, ali i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi napustili objekat.Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj istakao je kako „protesti nemaju veze sa jedinstvenim matičnim brojevima već da imaju dalekoseľnije motive".- Ovo je pokušaj da se na radikalan način izmjeni Ustav BiH što nikada neće poči za rukom. Mogu me i objesiti i ubiti, ali protestima i nasilnim putem se to neće desiti, rekao je Jovičić.On je ponudio da se cijela jedna opština u RS-u ponudi svima onima koji ne mogu dobiti jedinstveni matični broj u FBiH kako bi ostvarili to pravo u tom entitetu.S druge strane zastupnici iz Federacije BiH cijene kako su protesti trebali biti odrľani negdje drugo, u Banjoj Luci.- Ministar Sredoje Nović manipulira odlukom Ustavnog suda i predlaľe rješenja oko jedinstvenog matičnog broja koja nisu traľena, istakao je Šemsudin Mehmedović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA.On je istakao kako na posljednjoj sjednici Proširenog kolegija nije bilo kvoruma jer „predstavnici niti jedne političke stranke iz RS-a nije htio da se na njemu pojavi".

– Mi se ne osjećamo nesigurni. Odgovornost za sve treba da preuzme vladajuća šestorka koja mora da riješi ovaj problem. SDA je i do sada bila veoma konstruktivna. Mi podrľavamo rješenja koja su na tragu Ustavnog suda BiH, a to je da se samo promjene nazive spornih općina i opština, naveo je Mehmedović.Prošireni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, inače u dva navrata nije uspio postignuti saglasnost o dnevnom redu i početku današnje sjednice, a na trećem čak nije bilo ni kvoruma za njegovo odrľavanje.Predloľena su inače dvije izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku i to klubova SDS-a i SNSD-a kojom se u njega implementira privremena odluka koju je u srijedu usvojilo Vijeće ministara BiH, što podrazumijeva RS kao jedno registraciono područje, isto kao i Brčko distrikt i Federacija BiH.I zastupnice SDP-a Nermina Zaimović-Uzunović, Danijela Martinović i Nermina Ćemalović podnijele su izmjene i dopune Zakona o JMBG koji je na tragu odluke Ustavnog suda BiH.No, kako se istovremeno po Poslovniku ne mogu nači na dnevnom redu dva prijedloga koja tretiraju istu materiju došlo je do potpune blokade rada Parlamenta, odnosno sjednica je prekinuta već pola sata nakon početka i to čak prije utvrđivanja samog dnevnog reda. Objekat inače, ne mogu napustiti ni guverener Centralne banke Bih kemal Kozarić koji je učestvovao na konferenciji susreta guvernera jugoistočne Evrope koja se odrľavala u Parlamentu BiH.Kako javlja izvještač oslobođenja sa lica mjesta, iz zgrade ZZI prije njekoliko trenutaka uspio je, okruľen čuvarima, pobjeći predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.Prilikom sprovođenja do automobila, njegovo obezbjeđenje je povrijedili troje ljudi, zbog čega je morala intervenisati Hitna pomoć!Masi ispred zgrade Parlamentarne skupštine, koja u ovom trenutku broji oko 400 ljudi, pridruľio se i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić što je izazvalo odobravanje među demonstrantima. (Kliker.info-Fena Oslobođenje)

 

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku