hamburger-icon

Kliker.info

Drama u Londonu : Osnivač WikiLeaksa Julian Asange uhapšen u ambasadi Ekvadora (VIDEO)

Drama u Londonu : Osnivač WikiLeaksa Julian Asange uhapšen u ambasadi Ekvadora (VIDEO)

11 Aprila
15:41 2019

Londonska policija uhapsila je u četvrtak ujutro osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je prije gotovo sedam godina dobio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, prenose britanski mediji.

“Juliana Assangea (47) uhapsili su danas, u četvrtak 11. aprila , policajci Metropolitanske policije u ekvadorskoj ambasadi “, saopštila je policija.

“On je odveden u pritvor u policijsku stanicu Londona gdje će biti do izlaska pred Westminsterski sud.”

Dodaje da je ekvadorska vlada ukinula Assangeu azil i da je ekvadorski ambasador lično pozvao policajce u ambasadu .

Ekvador je ukinuo diplomatski azil Assangeu zbog kršenja međunarodnih konvencija, izjavio je prethodno ekvadorski predsjednik Lenin Moreno.8

On je rekao kako je Ekvador dobio britanske garancije da Assange neće biti izručen u zemlju koja bi mu mogla izreći smrtnu kaznu.

WikiLeaks, pak, tvrdi da je Ekvador ilegalno ukinuo azil Assangeu, koji je gotovo sedam godina proveo u ambasadi kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, i time prekršio međunarodno pravo.

Assange je uhapšen na zahtjev švedskog tužilaštva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Švedske vlasti optužuju ga po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, a sve to počinio je navodno u augustu 2010.

Assangeov advokat rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj.

Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduće tri sedmice . Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD, navodi Guardian.

– Zahvaljujem Ekvadoru na suradnji i profesionalnosti. Nitko nije iznd zakona, napisao je na Twitteru Sajid Javid, britanski ministar unutrašnjih poslova.

Assange je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tokom dana.

Kako se vidi na snimci objavljenoj na Twitteru, Julian Assange drastično je promijenio imidž, sad ima dugačku bradu, a iz zgrade ambasade iznosila su ga sedmorica muškaraca.

Dok u ga iznosili iz zgrade veleposlanstva vikao je: ‘Morate pružati otpor, možete pružiti otpor’, prenose britanski  mediji.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku