hamburger-icon

Kliker.info

Drama u Londonu : Johnson doživio i drugi poraz , odbijen mu je pokušaj da raspiše izbore

Drama u Londonu : Johnson doživio i drugi poraz , odbijen mu je pokušaj da raspiše izbore

05 Septembra
04:38 2019

Britanski  premijer Boris Johnson doživio je u srijedu dva teška poraza. Nakon što su izglasali zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora, Johnson je u parlamentu izgubio i glasanje o prijevremenim izborima koje je pokrenuo. 

Britanski premijer je skupio tek 298 glasova, što nije ni polovica zastupnika, a trebala mu je dvotrećinska većina. 

Johnson je inače prije govorio da ne želi prijevremene izbore, ne predomislio se nakon što je izgubio većinu u parlamentu, a onda i doživio poraz u dva važna glasanja. 

Ovo je treći veliki poraz premijera Johnsona u samo dva dana. 

Sinoć  su zastupnici izglasali za zakon o blokadi “tvrdog Brexita” koji je prošao s 327 glasova naprema 299. Sada taj zakon ide u Dom lordova, gdje se on ne može zabraniti, ali se njime može odugovlačiti što je, kako pišu britanski mediji, vjerojatan scenarij.

“Predaja EU-u”

Opozicioni  parlamentarni zastupnici i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u utorak su, u prvoj fazi pokušaja da spriječe Brexit bez dogovora, poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća vlade. 

Zahvaljujući prihvaćanju tog prijedloga, protivnici Borisa Johnsona u srijedu su predstavili nacrt zakona koji obvezuje premijera da zatraži od EU-a novu odgodu Brexita do 31. januara 2020., u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih sedmica. 

Johnson je tu pobunu ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji, obećao da nikako neće odgoditi Brexit, koji je predviđen za 31. oktobra, i pozvao vođu opozicinih laburista Jeremyja Corbyna da pristane na prijevremene izbore 15. oktobra. Za to, međutim, mora dobiti dvije trećine glasova zastupnika.

“Mogu li pozvati vođu oporbe da potvrdi, kada uskoro ustane, da će, ako se usvoji taj prijedlog zakona o predaji, dopustiti ljudima ove zemlje da na izborima 15.oktobra izraze svoje mišljenje o onome što on predlaže predati u njihovo ime”, rekao je Johnson u parlamentu.

Johnson je rekao da želi postići dogovor o izlasku Britanije iz Europske unije do summita EU-a 17. oktobra i “provesti Brexit”. Istaknuo je da vlada bitno napreduje i da će uspjeti ukloniti odredbu o zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom otoku, tzv. backstop. 

U prilog mu ide odluka škotskog suda da je njegova odluka o suspenziji parlamenta zakonita.

“Ova vlada postići će dogovor s našim prijateljima u Bruxellesu”, rekao je Johnson. “Postići ćemo dogovor.”

Obračun premijera s parlamentom donijet će u srijedu niz događaja među ostalim i glasovanje o pokušaju da se blokira dogovor, glasovanje o Johnsonovu prijedlogu za izbore i sedmična  pitanja premijeru. 

Odgoda izbora?

Međutim, neki strahuju da bi Johnson u posljednjem trenutku mogao promijeniti datum i pomaknuti izbore iza 31.oktobra , datuma predviđenog za Brexit te provesti svoj naum.

Britanski laburisti ne vjeruju premijeru da će održati izbore 15. oktobra, rekao je njezin glasnogovornik Keir Starmer.

“Kada Johnson kaže 15. oktobra , mogu vam reći da mu ne vjeruje nijedna opoziciona stranka kao ni neki torijevci”, rekao je za BBC radio.

“Nećemo plesati kako on svira”, rekao je. “Nećemo danas glasati za Borisa Johnsona da si ne uskratimo priliku da dovršimo posao zbog kojeg smo upravo preuzeli kontrolu nad parlamentom.”

Protivnici neuređenog Brexita tvrde da ništa ne može opravdati rizik takvog izlaska iz EU-a koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije tok Brexita ostaje neriješen, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska bez dogovora do odustajanja od cijelog pothvata.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku