hamburger-icon

Kliker.info

Drama srbijanske porodice u Kaliforniji : Nastići pokušavaju vratiti oduzetu djecu (Video)

Drama srbijanske porodice u Kaliforniji : Nastići pokušavaju vratiti oduzetu djecu (Video)

21 Decembra
04:39 2010

<!–

Vuk Nastić sa svojom decom (Foto: Bilc)
Vuk Nastić sa svojom decom (Foto: Bilc)

–>Nakon što im je američka Agencija za zaštitu djece oduzela djecu, Vuk i Verica Nastić kažu da će na ročištu pokušati da izdejstvuju da se djeca vrate u Srbiju. Oni će tražiti i da im se za djela koja im se stavljaju na teret sudi u domovini. Psiholozi tvrde da je riječ o nesporazumu i da prije svega treba uzeti u obzir interes djece. Podsetimo, Agencija je u junu osmogodišnjeg sina Damjana i kćerku Nastasiju oduzela roditeljima zbog navodnog seksualnog zlostavljanja. Agonija porodice Nastić traje šest mjeseci. Odlazak Vuka Nastića, ekonomskog analitičara porijeklom iz Srbije do servisa za kompjutere, zauvjek je promjenio njegov i živote članova njegove porodice. Serviser je na računaru pronašao porodične fotografije, među kojima je bilo dvadesetak na kojima se vide njegova gola  djeca, ji sin Damjan i  kćerka Nastasija. Zbog tih fotografija prvo je dobio otkaz, a potom su supruga i on uhapšeni i to zbog sumnje da su širili dječju pornografiju i seksualno zlostavljali decu. Trenutno Verica jednom nedeljno može da vidi Damjana i Nastasiju na po sat vremena, dok je ocu Vuku i to zabranjeno. "Nama je jako teško! Ja vama ne mogu da objasnim kako je nama. Ali, djeca treba da se stave u prvi plan.

Oni uništavaju djecu! Oni su mi ubili djecu! Moja djeca kad ih vidim više nisu moja djeca", kaže majka Damjana i Nastasije, Verica Nastić. Protiv Vuka je pokrenut krivični postupak, a prošle nedjelje Agencija je optužila i njega i Vericu za nepropisnu brigu o djeci i  seksualno zlostavljanje. Tada je prezentovan i novi dokaz. "Znate šta je dokaz!? Damjan se u hodniku, gore na spratu igra i na engleskom kaže u kameru i nešto igra go i možda traje 5,10 sekundi i ništa. I čuje se moj glas sa donjeg sprata, kažem supruzi: Verice, dodaj mi ovo ili tako nešto. Znači, djeca su sama bila gore, a mi dole i to je 10 sekundi, nikakav dokaz. Ali su oni to opet koristili da nas i djecu slome", objašnjava Vuk Nastić. Nastićima, između ostalih, pomaže i tim srpskih psihologa. Zoran Milivojević, Žarko Korać i Žarko Trebješanin uputili su sudu u Kaliforniji pismo u kojem objašnjavaju kulturološke razlike Srbije i Amerike. Trebješanin kaže da je riječ o "tragičnom nesporazumu". "Ono što mislm da je važno, kada govorimo o dječjem interesu, najboljim interesima djeteta očigledno je da ta djeca žele da se vrate roditeljima. Oni ne doživljajavju i ne smatraju da ih je uopšte na bilo koji način neko zloupotrijebio ili zlostavljao i to se mora uzeti u obzir“, smatra  psiholog Žarko Trebješanin. Nastići tvrde da su djeca pod konstantnim pritiskom i da se njihovim izjavama manipuliše. "Nikakav zakon oni ne poštuju uopšte. To je nevjerovatno, a sve rade za dobro djece, a djecu uništavaju.

Ja kad ih vidim dođe mi da umrem, a ne smijem ništa da kažem, jer sve što kažem ide protiv nas i mogu i meni da zbrane da vidim djecu", kaže Verica Nastić. "Oni su dijete navodili sve vrijeme, a dijete je bilo pod pritiskom da se vrati majci jer je rekla: Hej tata, Damjan je htioda kaže da si ti slikao slike da bi se mi vratili da živimo sa mamom. Znači, oni su njima davali te ideje u glavu. Zbog toga što je moja djevojčica rekla da sam je ja pipkao, a nisu objasnili u kom kontekstu i da li sam je ja kupao ili ne, zbog toga su podigli optužnicu", navodi Vuk Nastić. Trebješanin kaže da je problem kulturološki i da bi Amerikanci to trebalo da uzmu u obzir, jer se i njihovim građanima dogodi da u arapskim zemljama budu uhapšeni zbog nenošenja zara preko lica ili zbog kupanja u kupaćem kostimu. "U našoj kulturi se djeca shvataju potpuno aseksualno i nije neobično da se kupaju sa roditeljima. Ništa nije neobično da se slikaju i ja vjerujem da svako od nas ima neku u nekom porodičnom albumu svoju ili sliku nagog djeteta. To kod nas ne proizvodi nikakva erotska uzbuđenja nego se gledaju prosto kao mala djeca. I mislim da bi i Amerikanci morali da shvate te razlike. Mi se mnogo više dodirujemo, grlimo, ljubimo nego neki drugi sjeverni narodi", kaže Trebješanin. Trebješanin kaže da je jedini savjet građanima koji putuju u inostranstvo da dobro prouče zakone i običaje zemlje domaćina kako se ovakve neprijatnosti ne bi ponavljale.   (Kliker.info-B92)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku