hamburger-icon

Kliker.info

Drama na istoku : Ukrajinski separatisti oborili helikopter,14 vojnika poginulo

Drama na istoku : Ukrajinski separatisti oborili helikopter,14 vojnika poginulo

29 Maja
17:39 2014

helikopter2U borbama oko Slavjanska na istoku Ukrajine, separatisti su oborili jedan helikopter ukrajinske armije. 14 vojnika je poginulo, među njima i jedan general. Još uvijek je neizvjesna sudbina otetih posmatrača OSCE-a.Aktuelni predsjednik Ukrajine Aleksandar Turčinov je pred parlamentom u Kijevu potvrdio informaciju da su pro-ruski separatisti raketom oborili jedan helikopter. Najmanje 14 osoba je poginulo, među njima je i general Vladimir Kulčicki. Vojnici u helikopteru su bili upućeni kao smjena kolegama koji su stacionirani u blizini grada Slavjanska. U blizini ovog grada se nastavljaju okršaji armije lojalne vladi u Kijevu i jedinica proruskih separatista. Armija u tim borbama koristi artiljeriju i borbene avione.

Slavjansk,grad koji se nalazi oko 160 kilometara udaljen od granice s Rusijom, tako je postao epicentar borbi. U ovim borbama je ukrajinska armija koristila i artiljeriju. Novinske agencije prenose da je u tim djejstvima bilo i civilnih žrtava, te da se zbog toga dio stanovništva nalazi u bjekstvu.U blizini mjesta gdje je pao helikopter se čula pucnjava, prenosi jedan reporter agencije AP. on je potvrdio i da je iznad tog mjesta poslije kružio i jedan avion ukrajinske armije.Grad Slavjansk sa oko 120.000 stanovnika se nalazi u regionu Donjeck, koji je jedan od dva regiona koji su proglasili nezavisnost od Ukrajine. Vlada u Kijevu osuđuje djelovanje separatista na istoku kao “teroristički akt” čiji je cilj razaranje države, i tvrdi da iza svega stoji Rusija. Vlada u Moskvi odbacuje sve te navode, tvrdi da nema uticaja na djelovanje pobunjenika i da je njen cilj zaštita ruskog stanovništva tog regiona. Međutim, nedavno su u redovima separatista primijećeni i borci iz Rusije, koji su tu stigli iz Čečenije.

Posmatrači OSCE-a u rukama separatista

U međuvremenu je i lider separatista u Slavjansku, samoproglašeni “narodni gradonačelnik” Vjačeslav Ponomarev, potvrdio da se u rukama pobunjenika nalaze i četvorica posmatrača OSCE-a koji su nestali u ponedjeljak (26.5.). On je rekao da su posmatrači koji dolaze iz Turske, Švicarske, Estonije i Danske “na sigurnom” i da će biti oslobođeni, ne precizirajući kada. “Upozorio sam misiju OSCE-a da ne šalje posmatrače u područja pod našom kontrolom. Oni su ipak poslali svoje ljude”, rekao je Ponomarev.Ipak, estonski diplomata Tiit Matsulevis, koji je član misije OSCE-a u Ukrajini, tvrdi da se oteti posmatrači nalaze u regionu grada Luganska i da traju pregovori o njihovom oslobađanju. U samom Lugansku, koji se nalazi oko 150 kilometara od Slavjanska, separatisti su u zauzeli kasarnu ukrajinske Nacionalne garde. Oko 100 vojnika ove garde se predalo.

Porošenko želi savez sa Zapadom

Budući ukrajinski predsjednik Petro Poroschenko u međuvremenu je izjavio kako teži sklapanju saveza sa SAD i EU. On je za list Bild rekao kako je to neophodno kako bi se Ukrajina i vojno zaštitila. Isključio je mogućnost da Ukrajina postane članica NATO-saveza jer to “u ovoj zemlji trenutno nema podršku većine”.Porošenko je rekao da bi ruski predsjednik Putin, koristeći svoj uticaj, mogao okončati borbene aktivnosti separatista na istoku Ukrajine. Zbog toga je spreman da pregovara s Putinom, koji je očito zatečen ubjedljivom pobjedom Porošenka na predsjedničkim izborima. “Mislim da je moguće postići mir za nekoliko mjeseci, ukoliko Rusija to želi. nakon toga se moramo okrenuti obnovi privrede i borbi protiv korupcije”, izjavio je Petro Porošenko.(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku