hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović: Očekujem pomoć Sanadera i Mesića za Hrvate u BiH

Dragan Čović: Očekujem pomoć Sanadera i Mesića za Hrvate u BiH

16 Marta
11:21 2008
Zamolio sam gospodina Sanadera, uz sav posao koji očekuje Hrvatsku na europskom putu, da o temama vezanim za ustavnu reformu i europske integracije razmjenjujemo informacije kako bismo sinkronizirali naše aktivnosti. U konačnici bi takva aktivnost zaštitila BiH kroz zaštitu jednakopravnosti Hrvata u BiH, rekao je za Večernjak Dragan Čović, koji je jučer u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Stjepanom Mesićem.  

VL: Srbi i Bošnjaci imaju brojne lobiste širom svijeta. Očekujete li da to budu premijer i predsjednik Hrvatske? 
ČOVIĆ: Apsolutno. Kad sam razgovarao i s gospodinom Mesićem bio je nazočan njegov savjetnik (Budimir) Lončar, koji su bili živo zainteresirani za prilike kod nas. Poglavito ih je zanimalo moje razmišljanje o stanju u BiH i razvoju situacije. Ja sam im rekao kako od njih apsolutno očekujem da se Hrvatska snažnije uključi kao potpisnica Daytonskog sporazuma, budući da je na posljednjoj sjednici u Bruxellesu kazano da Dayton ostaje platforma za predstojeće ustavne promjene.

Zato sam izrazio očekivanje da nam pomognu kako bismo izborili jednakopravnu poziciju u BiH, jer je sada apsolutno nemamo. Mislim da smo se o svim tim detaljima apsolutno složili i očekujem vrlo aktivnu ulogu premijera i predsjednika Republike u svim pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine. 

VL: Na međunarodnom planu ili…?
ČOVIĆ: Prije svega na međunarodnom planu, jer je to prava pomoć. Razumijem da se oni ne trebaju zauzimati čak i za neka pojedinačna rješavanja problema samo Hrvata u BiH. Hrvatskoj je prije svega stalo da ima stabilnu regiju, te napose da prvi susjed ima stabilnu situaciju, a bez jednakopravnosti Hrvata to nije realno. Bez te stabilnosti niti partner s kojim ima najdužu granicu ne može biti stabilan, i to je primarni interes Republike Hrvatske.  

VL: Postoje određena nagađanja da predsjednik Mesić zagovara kantonizaciju BiH, dok je pak Sanader bliži federalizaciji koju ste naznačili u Kreševskoj deklaraciji. Je li to točno? 
ČOVIĆ: I jedan i drugi su vrlo jasno razumjeli moju poruku da mi u ovom trenutku, dok se ne potpiše SSP, nećemo razgovarati o ustavnim reformama. Glavna procjena obojice sugovornika je da je to najvažnije napraviti i da to spašava BiH i otvara europska vrata. U međuvremenu smo zaključili da moramo igrati aktivnu ulogu i međusobno se okupiti u traženju tih rješenja. Oni razumiju da sva rješenja moraju imati dvotrećinsku potporu i da je bilo koje rješenje koje to nema u startu osuđeno na propast.  

VL: Jeste li predstavili vaš prijedlog o četiri federalne jedinice? 
ČOVIĆ: Iznio sam platformu HDZ-a i Kreševsku deklaraciju s kojom su temeljito upoznati i oni je razumiju. Ono što oni od  nas traže je ohrabrenje da izbjegnemo bilo kakvu radikalizaciju odnosa u BiH. Ranije se pokazalo u praksi da tim putem Hrvati ostanu dodatno uskraćeni za svoja prava. To, pak, praktički znači da trebamo tražiti partnerski odnos s bošnjačkom i srpskom stranom, odnosno s međunarodnom zajednicom. Tako opredijeljeni možemo računati na apsolutnu potporu službenog Zagreba i predsjednika i premijera. Zoran Krešić (VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku