hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : Nećemo obnoviti “Herceg-Bosnu”

Dragan Čović : Nećemo obnoviti “Herceg-Bosnu”

27 Marta
16:54 2011
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio je iznenađen kada smo mu saopćili da je sastanak četiri stranke u Mostaru u petak koincidirao s godišnjicom prvog susreta Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u Karađorđevu.- Nije mi ni na kraj pameti bilo takvo nešto. Ja sam sazvao sastanak zbog potrebe da sjednemo i razgovaramo. Petak je bio jedini pogodan, s obzirom na sve obveze koje imamo – ustvrdio je Čović u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Bez Bošnjaka

 Na sastanak su došli čelnici SNSD-a, SDS-a i dva HDZ-a. Udružila su se dva protiv jednoga jer nije bilo bošnjačkih predstavnika.

– Nije bilo planirano da sjedimo s bošnjačkim strankama. Mene odranije terete da imam neki sporazum s Dodikom i ja sam inicirao da nas dvojica sjednemo. S obzirom na to da sada imamo hrvatski blok, nisam želio imati susret bez Ljubića, a Dodik je onda smatrao da treba pozvati Bosića.  Mi ćemo, i to je moja obveza, razgovarati i s liderima bošnjačkih stranaka. Već sutra ću imati sastanak s predsjednikom SBB BiH. Hoće li se stvoriti ambijent da ponovo sjednemo zajedno, i bošnjački i srpski i hrvatski predstavnici, vidjet ćemo.

 S kojim strankama nećete razgovarati?

– Ne bih rekao da ima takvih stranaka. Svakako, nećemo s onima koji danas grubo vrijeđaju stav hrvatskog naroda u BiH, ruše ustavni poredak FBiH, negiraju odluke državnih organa, poput Centralnog izbornog povjerenstva… Tko će biti ti s kojima ćemo razgovarati, vidjet ćemo u narednih desetak dana. Siguran sam da ima prostora za sve one koji vole evropsku BiH, državu tri ravnopravna naroda i svih ravnopravnih građana.

Ova samovolja SDP-a i njihova svojevrsna „samouprava“ odgovara onoj razini hrvatske samouprave od prije 10 godina. S time što se prema onoj samoupravi djelovalo i tenkovima, a prema ovoj međunarodna zajednica „mudro“ šuti. Ako stvari vrlo brzo ne budu korigirane, bit će teško praviti bilo kakve dogovore.

Više izlaza

 Hoćete li obnoviti „Herceg-Bosnu“?

– Ne! To sigurno ne! Nama, kao najmalobrojnijem narodu, odgovaraju sustav, ustav i zakoni, ma koliko nekim odredbama bili nezadovoljni.

 Je li izlaz u vanrednim izborima?

– Izlaza ima više. Trebamo vidjeti tko je taj, u skladu s ustavima i zakonima, ko može proglasiti nove izbore. Da je to definirano, mi ne bismo bili u ovakvoj situaciji.Lično, ne bježim ni od novih izbora, ali samo da vidimo ko je taj tko će reći da se ide u to.

Izgleda da smo u pat-poziciji. Nema vanrednih izbora, a vlast se ne može konstituirati na državnom nivou.

– Vlast se mora uspostaviti i nešto raditi. Ako mognemo postići dogovor, imat ćemo novu državnu vladu, ako ne, ostaje ova postojeća u tehničkom mandatu. Ali i ona mora nešto raditi! Izgubili smo protekle četiri godine. Izgubili smo i ovo vrijeme od izbora naovamo, sada se to više ne smije dopustiti.

Što se nas tiče, tokom ovog tjedna bit će zakazane skupštine u preostalim županijama i izabrano rukovodstvo, te delegati za Dom naroda FBiH. Svi znamo kako su prošli HDZ i hrvatski narod u nekim kantonima poput Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog. Naravno, i mi ćemo se isto ponašati.

 Ipak imate pritiske „iz baze“ da se reaktivira „Herceg-Bosna“.

– Da. To je jasno. Mi vidimo da nismo u poziciji izabrati svoje predstavnike. Čak i da se 100 posto ujedinimo, neko drugi će doći i kazati nije to taj, ovo je vaš predstavnik. Ali, i pored volje većine hrvatskog naroda, dok sam ja na čelu HDZ-a BiH i dok ovakav HDZ BiH s ovakvim rukovodstvom ima ovakvu potporu hrvatskog naroda, to se neće desiti. Mi ćemo se ponašati isključivo na temelju ustava i zakona.

Nema zavjere

– Dragan Čović nikada sebi ne bi dopustio da sjedi s bilo kime i pravi zavjeru protiv trećeg. Nisam takva osoba i ako ova kriza preraste dimenzije kada se više ne može kontrolirati, tada ja sigurno nisam ni lider niti aktuelni političar, jer u takvom nečemu ne želim učestvovati – tvrdi Čović.

 Ponovo mi prijete zatvorom

– Na dan 11. travnja, prije 10 godina, prvi put sam otišao u Sud BiH da kažem da nisam kriv. Trebalo je 10 godina da se dokaže to što sam rekao. Preživio sam najmonstruoznije optužbe, podmetanja, vrijeđanja, ali su sve tužbe protiv mene pale… Nikada nisam doživio niti ispriku onih koji su sve to montirali.

Zadnjih četiri-pet mjeseci šalju mi poruke da će se sve ponoviti. Toga se ne bojim. Ali neka se boje oni koji šalju poruke. Kad-tad će pred pravnom državom odgovarati za svoje postupke – ističe lider HDZ-a BiH.

Ne priznajemo novu Vladu FBiH

– Kada je Federacija u pitanju, mi imamo pet ministara i oni su to i sada, rade, imaju obaveze, zakleli su se da će štititi ustavni poredak, CIK im je dao za pravo svojom odlukom otprije nekoliko dana…

Mi prema novoj vlasti u FBiH nemamo nikakvu odgovornost i naši dužnosnici imaju naputak da ne priznaju tu vlast, ne komuniciraju s njom, čime imamo neku vrstu pravne anarhije, koja nije nikako dobra i u svašta može prerasti. Ako neko ima pravo kršiti Ustav, kako je SDP uradio sa svojom samoupravom, ko može spriječiti druge da odgovore.

Kada je HDZ u pitanju, mi ćemo sve svoje poteze vući na temeljima ustava i zakona u BiH – kaže Čović.
Sead Numanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku