hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Mektić o paradžematima: Represija? Ne isključujem je i ne bježim od nje, ali ćemo je primjenjivati u skladu sa zakonodavstvom BiH !?

Dragan Mektić o paradžematima: Represija? Ne isključujem je i ne bježim od nje, ali ćemo je primjenjivati u skladu sa zakonodavstvom BiH !?

28 Aprila
03:29 2016

mehk5Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, za N1 je govorio o paradžematima potvrdivši svoj stav o ovom, kako je kazao, ”problemu države”.Mektić je pričao o koracima koje je potrebno preduzeti kako bi se novonastala situaciju uspješno okončala.

”Jesam rekao da su paradžemati postali problem države i stojim na tom stanovištu. S obzirom na to da je ovih dana završen posao IZ i što se mene lično tiče kao ministra bezbjednosti, nama je najviše odgovaralo da se sve dešava u okviru IZ i cijenim da IZ zauzima jedan vrlo korektan stav kada je u pitanju i radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam u smislu da osuđuje sve terorističke akte i događaje kako u BiH tako i u svijetu.

Ja sam smatrao da će IZ da završi taj posao, ali se ispostavilo, po mom mišljenju, da mi imamo daleko radikalnijih i ekstremnijih grupa koje ne žele da prihvate ovdje IZ kao vrhovni vjerski autoritet i smatram da ne žele da ga prihvate zato što su oni u okviru svog djelovanja prihvatili nasilni ekstremizam i nasilno djelovanje.

Za mene nasilni ekstremizam znači da ne priznaju ovu državu, da ne priznaju vladavinu prava, da ne priznaju ustavno uređenje, da ne priznaju demokratske civilizacijske vrijednosti koja teži ova država kroz svoj put ka EU. Oni rade direktno protiv interesa BiH i rade na štetu ove države”, kazao je Mektić za N1.

On je proteklih sedmica održavao stalni kontakt s vrhom Islamske zajednice. IZ smatra partnerima u rješavanju ovog problema.

”Ja sam bio u komunikaciji sa vrhom IZ i mi ćemo u narednom periodu sagledati sve aspekte tog problema i kroz razgovor sa IZ jer mi smo partneri u ovom problemu, prikupit ćemo sve neophodne podatke koji su potrebni bezbjednosnim agencijama, kako bi odlučno djelovali i ne dozvolili da neko djeluje izvan zakona kojim se regulišu vjerske slobode I organizacija, a posebno da djeluju s pozicija zloupotrebe vjere u smislu širenja ekstremizma i terorizma”, dodao je ministar.

Prema njegovom mišljenju, predstavnici paradžemata nastupaju s pozicija nasilnog nasilnog ekstremizma koji mogu biti manifestovani kroz terorizam.

”Oni su prijetnja po sigurnost bez obzira na to što je IZ vodila neku vrstu razgovora s njima. Oni su bili predmet interesovanja bezbjednosnih struktura u BiH upravo zato što su zagovarali tu vrstu jednog nasilnog ekstremizma, veličali su i prihvatali terorizam. Odgovorno tvrdim da nastupaju s pozicija nasilnog ekstremizma koji mogu biti manifestovani kroz određene vrste terorizma.

Iz redova osoba koje su prihvatile nasilni ekstremizam regrutovani su svi naši državljani koji su otišli na strana ratišta Siriju i Irak i pokazali odanost I pripadnost direktno terorističkim organizacijama.  Ali bez obzira na to što smo raspolagali određenim podacima, mi smo dali šansu vjerujući IZ da će u jednom vremenskom periodu uspjeti da te osobe deradikalizira vrate i resocijalizuju kao poželjne članove društva, a s obzirom da to nije uspjelo mi imamo dobar dio obavještajnih podataka o njima to ćemo samo dopuniti kroz određenu priču s IZ i naći načine metode i modele kako ćemo djelovati”, potcrtao je ministar Mektić.

Da li je to represija?

”Moguće je i naravno da sam spominjao represiju. Uopšte je ne isključujem i ne bježim od nje, ali ćemo je primjenjivati u skladu sa zakonodavstvom BiH. Radit ćemo to u koordinaciji sa tužilaštvima s njihovim naredbama sa sudovima i ono sve što budemo poduzimali ne isključuje represiju ali će represija biti u skladu sa zakonima”, zaključio je Dragan Mektić na kraju razgovora za N1.

(Kliker.nfo-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku