hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Mektić : “Ja sam za ‘makedonski scenarij’ u Republici Srpskoj, Zaev mi je objasnio kako on izgleda”

Dragan Mektić : “Ja sam za ‘makedonski scenarij’ u Republici Srpskoj, Zaev mi je objasnio kako on izgleda”

17 Septembra
14:19 2017

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održao je danas pres-konferenciju o nekoliko tema među kojima je odnos pozicije i opozicije u Republici Srpskoj, angažovanju policije u NSRS, ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču…

“Ovdje je opozicija, SDS, Savez za promjene jasno iskazala svoj stav, na demokratski način, jednu vrstu bunta i protesta zato što se ne uvažavaju zahtjevi opozcije. Zašto se ne raspravlja o revizorskom izvještaju u kojem je obrazložen deficit budžeta, zašto se ne objavljuju u Službenom glasniku odluke koje je donijela NSRS”, pita se Mektić.

On je također postavio pitanje kako je moguće da nekom poslaniku u NSRS Vlada RS ne odgovori mjesecima.

“Želio sam da pitam šta je makedonski scenarij, po čemu je sporan. Ja sam za makedonski scenarij u RS, a prije sam bio sa Zoranom Zaevim, razgovarao sam s njim o tome šta je makedonski scenarij. Dogodio se narod, došao pred skupštinu u Skoplje, izvršio pritisak da se imenuje mandatar. Ne vidim nikakav problem u makedonskom scenariju, pobjedila je demokratija, na jedan civilizovan i demokratski način se uspostavila vlada. Nakon toga rješavaju strateška pitanja u eurointegracijama. Hajde da i mi imamo jedan takav scenarij, da riješimo pitanje propasti, bježanja omladine, deficita… Ovdje omladina mora pobjeći iz države da bi preživjela. Dajte nam ‘božiji scenarij’, da ovdje pobjedi demokratija, razvoj, civilizacijsko ponašanje, borba protiv kriminala, korupcije, pljačke vlastitog naroda. Dajte nam kakav god želite scenarij. Za mene makedonski scenarij jednako je demokratija”, poručio je Mektić.

On je postavio pitanje šta je problem akciza.

“Ko zagovara akcije, sadašanja Vladau RS i Lars-Gunnar Wigemark. Odgovaraju li akcije našim građanima? Kako će odgovarati kad smo do sada prikupili osam milijardi, a nemamo kilometara. Predsjenik RS otvara autoputeve u Srbiji, presjeca vrpce, a vlastitom narodu ostaje put ka zapadnoj Evropi i da tamo rade, na građevini, konobarišu… Dođi predsjedniče ovdje pa prereži vrpcu, nema, bruka i sramota”, kazao je Mektić.

Kazao je i kako je policija u parlamentu „silovanje Ustava RS-a i parlamentarizma“.

– Lukač je jedini ministar koji je tri puta tužio državu zato što je ratovao i za to je dobio 40.000 KM. Ja sam borac prve katregorije i bio sam komandant i ne pada mi napamet da tužim RS. Nisam upisao ni ratni staž. Niko mi nije dužan ni dinar. Ali kako oni iz SNSD-a odmah namirišu pare – kazao je Mektić.

Poručio je Lukaču i da pita Milorada Dodika, njegovog „partijskog šefa“, gdje je on ratovao.

– Bio je u Beogradu tako što se borio sa naftom, duhanom, cigarama, i drugom visokoakciznom robom -istakao je Mektić.

Poručio je i da se opozicija na čelu sa SDS-om u NSRS odlučila na demokratski i korektan čin, a uporedio je i situaciju u RS i FBiH, te kazao kako u FBiH radnici ne štrajkuju, kako imaju tri Kardiohirurgije, da su penzije veće za oko 150 KM.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku