hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Markovina pojašnjava : Milanović je socijaldemokrat koliko i Dodik

Dragan Markovina pojašnjava : Milanović je socijaldemokrat koliko i Dodik

01 Oktobra
16:08 2020

U multietničkom prostoru nekadašnje Jugoslavije lijeva politička misao je preduvjet da društva izađu iz nacionalizma, no ljevica usprkos potrebi ne uspijeva se oporaviti i afirmirati još od devedesetih godina, smatra historičar Dragan Markovina.

Trenutno stanje, nove organizacijske forme i budućnost ljevice u zemljama sa prostora nekadašnje Jugoslavije bila je tema novinara, nezavisnih intelektualaca i univerzitetskih profesora na četverodnevnom Korčula after Partyju (KAP) na otoku Korčila u Hrvatskoj, čiji je historičar Markovina jedan od organizatora.

KAP je regionalni festival ljevice koji se održava na Korčuli svaka godine, a ove godine je, uprkos pandemiji korona virusa bio u tek nešto ograničenijem formatu, sa velikom zainteresiranošću poblike.

Zašto je ‘sdp’ tako loš

“Ljevica je poražena u Evropi 1989. godine, kod nas [zemlje na prostoru nekadašnje Jugoslavije] od 90-ih, i od tada se nije uspjela na pravi način reafirmirati da postane dominantno prihvaćen okvir za življenje”, kaže Markovina za Al Jazeeru.

“A to je preduvjet da ova društva izađu iz nacionalizma i ove vrste ekonomije, i ovakvog načina življenja, koji je praktično ispod granice siromaštva, zbog čega sve više ljudi odavde i odlazi”.

Uloga socijaldemokratskih partija kao nasljednica prošlog sistama u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini […], kaže Markovina, svela se na pristojnije upakiranje nacionalizma i kapitalizma, premda su, smatra, imali potencijal masovnije podrške među ljudima.

“Jednostavno, nisu uspjeli ponuditi neku novu formu društva bez nacionalizma i kapitalizma u kojem trenutno funkcioniramo”, kaže Markovina.

Na pitanje da li se u tom kontekstu može promatrati i posljednji sastanak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je imao podršku SDP-a na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD] desničara Milorada Dodika iz Bosne i Hercegovine, Markovina kaže da je “Milanović ljevičar koliko i Dodik”.

“Milanović je socijaldemokrat koliko i Dodik. To nema veze sa ljevicom”, smatra Markovina.

“Milanović se u više navrata, još dok je bio premijer, pozivao na [Franju] Tuđmana. Jednostavno, on je prihvatio tu vrstu nacionalizma i narativa kojeg nije prestao njegovati sve ovo vrijeme“.

“Njegovo odnos prema Bosni i Hercegovini je poražavajući, još od vremena posjeta Mostaru samo Čoviću [Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH] i nikome drugom. Mislim da se kod njega može vidjeti jedna vrsta kulturne nadmenosti prema Bosni i Hercegovini”.

U svim zemljama regiji na vlasti su danas nacionalne političke partije, koje se kreću od desnog centra prema krajnjoj desnici – u Hrvatkoj je na vlasti Hrvatska demokratska zajednica, u Srbiji Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, u Bosni i Hercegovini tročlanu vlast čine etno-nacionalne političke partije Bošnjaka, Hrvata i Srba SDA, HDZ i SNDS. U Crnoj Gori je nakon 30 godina vlast izgubila Demokratska partije socijalista Mila Đukanovića pod snažnim pritiskom Srpske pravoslavne crkve i optužbama za korupciju.

(AJB)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku