hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Lukač : Ubistvo Joze Leutara nije politički motivisano

Dragan Lukač : Ubistvo Joze Leutara nije politički motivisano

25 Septembra
04:05 2013

Mnogi ubistvo Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, neopravdano stavljaju u politički kontekst, kaže Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP)."Tvrdim da to nije politički motivirano ubojstvo. Radi se o klasičnom ubojstvu organiziranih kriminalnih grupa u vezi sa kriminalom", naglašava Lukač, koji je prošle sedmice naredio formiranje operativnog tima FUP-a koji treba da istražuje korupciju u državnim organima i javnim institucijama u FBiH.

NN: Zbog čega ste donijeli odluku da formirate ovaj operativni tim?

LUKAČ: Da bismo mogli realizirati svoj strateški plan o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, ali i zbog strateškog plana Vlade FBiH o istoj problematici. Treći razlog je što je korupcija u BiH poprimila tako ozbiljne razmjere da se postavlja pitanje funkcioniranja pravne države. Zato krećemo u prikupljanje podataka o takvim krivičnim djelima. Govorim o korupciji u vezi sa organiziranim kriminalom na prostoru cijele FBiH u državnim organima, javnim ustanovama i poduzećima.

NN: Poseban akcenat u radu ovog tima biće na korupciji u policiji i pravosuđu. Zato što je u ovim oblastima korupcija najzastupljenija ili?

LUKAČ: Pravosudni i policijski organi nisu korumpirani, korumpirani su pojedinici. Korupcije u policijskim organima nema puno, ali je prisutna i u pravosuđu, u svim tužiteljstvima i sudovima te ministarstvima pravde u cijeloj FBiH. Da bismo se suprotstavili korupciji u vezi sa organiziranim kriminalom, moramo najprije očistiti organe nadležne za procesuiranje takvih krivičnih djela.

NN: Hoćete li provjeriti navode da su službenici sigurnosnih agencija na platnom spisku kriminalaca kojima dostavljalju podatke i štite ih?

LUKAČ: Naša saznajanja govore o takvim pojavama i ne bih se složio da su brojni djelatnici agencija i pravosuđa u to uključeni, ali ih ima sigurno.

NN: Ima li u FUP-u pripadnika koji su saradnici kriminalaca?

LUKAČ: Ne mogu tvrditi ni da ima ni da ih nema. Posvetit ćemo se najozbiljnijim slučajevima korupcije. U interesu nam je da otkrijemo i istražimo pojedince na visokim pozicijama u policijskim organima. Oni će biti u fokusu našeg rada, kao i najviše rangirani pojedinci u drugim insitucijama i državnim organima, dakle, i minsitri, premijeri te direktori javnih firmi. Korupcija na tim visokim pozicijama višestruko je opasnija po društvo. Zato ćemo ići u "središte stvari". Za korupciju je teško prikupiti dokaze, ali nije nemoguće. Građani će moći anonimno našem timu prijaviti korupciju u državnim organima. Svaku prijavu ćemo istražiti.

NN: Očekujete li otpor u provođenju ove akcije od nosilaca pravosudnih funkcija ili od Vaših kolega u policiji na raznim nivoima?

LUKAČ: Ne očekujem otpor, nego podršku. A prije svega od građana podršku da odradimo stvari bitne za opstojnost države. Ovo će biti trajnog karaktera. Imaćemo konkretne rezultate. Tek ćemo vidjeti kako ćemo daleko doći. Očekujem podršku i od drugih agencija, obavještajne i drugih službi.

NN: Moguće je da nađete dokaze o korupciji i "krupnih riba" pa da i BiH dobije svog Sanadera?

LUKAČ: Na osnovu rada policije, mi smo imali mnogo Sanadera i puno prije nego što je počelo procesuiranje bivšeg premijera Hrvatske. Od 1997. godine policijski organi su gonili premijere kantona, federalne ministre i direktore. Druga je stvar kako je to završavalo na sudu i u tužiteljstvima i zašto je završavalo oslobađanjem. Možda je i zastupljnost korupcije u ovim organima jedan od odgovora zašto su ovi slučajevu u pravosuđu završili kako su zvršili.

NN: Godinama su nerasvijetljena ubistva u FBiH Nedžada Ugljena, funkcionera AID-a, i Joze Leutara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH. Da li će ikada biti otkrivena imena izvršilaca i naredbodavaca ovih egzekucija?

LUKAČ: Treba imati u vidu da u policijskom i tužiteljskom radu ima predmeta složenih za rješavanje. Ugljen je ubijen u neizgrađenom društvenom sustavu, a od 1996. godine je proteklo puno vremena i mnogo toga više nije dostupno. Sad radimo slučaj dvostrukog ubojstva izvršenog u Drvaru 1998. godine, kada je ubijen bračni par, srpski povratnici. Nije nemoguće riješiti, ali je teško. FUP nije radio slučaj "Ugljen". Radili smo predmet "Leutar", koji mnogi iz različitih razloga neopravdano stavljaju u politički kontekst. Jozo je moj prijatelj. Tvrdim da to nije politički motivirano ubojstvo. Radi se o klasičnom ubojstvu organiziranih kriminalnih grupa u vezi sa kriminalom. Šta je pozadina, neću govoriti. Osobno sam radio na toj istrazi 1999. godine. Policija je otkrila izvršitelje, da li je Tužiteljstvo u Sarajevu prezentiralo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu tim osobama, to je drugo pitanje. Ali očito nije, dok je sudac donio oslobađajuću presudu. A možda je i iz nekih drugih razloga sudac donio takvu presudu, i o tome se može razgovarati. Govorim o mogućnostima i to ne bez razloga. U tom predmetu, istina, nalogodavci nisu bili obuhvaćeni, jer nije bilo dovoljno dokaza za te neke ljude koji su stajali iza organizacije. Policija je u tom vremenu nacionalne polarizacije uradila dobor posao, ostalo je do tužitelja. Još su otvorene tužiteljske istrage i postupaćemo po nalogu. Predmet Leutar je bez ikakvog osnova prebačen u Tužiteljstvo BiH. Neka nam izdaju naloge, odmah ćemo napraviti šta god treba. Neki ljudi povezani s tim slučajevima nisu u BiH, nalaze se od Australije, preko Hrvatske do Kanade, ali imamo mogućnosti da ih učinimo dostupnima ako se to zatraži.

Tužilaštva sporo rješavaju predmete

NN: Jeste li zadovoljni saradnjom sa tužilaštvima?

LUKAČ: Generalno, jesam. Problem je što se u tužiteljstvima predmeti presporo rješavaju, a postoje zakonski rokovi za donošenje tužiteljskih odluka. Ili, tužiteljstva se bave trivijalnim stvarim, a nemaju vremena da se bave ozbiljnim slučajevima. Možda ima i straha kod tužitelja i političkog uticaja na pojedince. Takvima u policiji i pravosuđu, koji se boje, kažem da se prestanu baviti ovim poslom.Nihada Hasić (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku