hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović u Neumu : Etnička federalizacija ni u jednoj varijanti nije rješenje za Bosnu i Hercegovinu!

Dragan Čović u Neumu : Etnička federalizacija ni u jednoj varijanti nije rješenje za Bosnu i Hercegovinu!

17 Marta
00:25 2017

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u Neumu kako etnička federalizacija ni u jednoj varijanti nije rješenje za BiH.

“I danas postoji svojevrstan oblik federalizacije BiH, no ni u jednoj varijanti etnička federalizacija nije prijedlog ni rješenje”,  izjavio je novinarima hrvatski član Predsjedništva BiH koji je danas sudjelovao na otvaranju međunarodnog znanstvenom skupa pod nazivom „Hrvati u BiH – nositelji europskih vrijednosti?“.

Čović je, govoreći o europskoj perspektivi BiH, kazao kako je uvjeren da će BiH do kraja godine dobiti kandidatski status.

“Gotovo sam uvjeren da ćemo u tome uspjeti i da će BiH dobiti kandidatski status”, naglasio je Čović.

Komentirajući posljednja politička događanja u zemlji i koliko ona mogu utjecati europska perspektivu BiH, on je u izjavi za medije kazao kako „kriza zasigurno ne može doprinijeti europskom putu BiH“.

“Može nas samo motivirati da budemo još dinamičniji u provođenju svih planova i agendi koje smo predstavili prijateljima iz EU”, kazao je Čović.

Izrazio je uvjerenje da će kriza za hrvatske predstavnike imati motivirajući karakter za izgradnju najboljih odnosa, bez obzira „na one snage koje čine sve da zadrže status quo zemlje“.

“Jasno je da svaka kriza ne dolazi sama po sebi i da će tržiti dodatne napore da vlast počne normalno funkcionirati”, ocijenio je Čović.

Govoreći o naučnom skupu, koji se pod nazivom „Hrvati u BiH –nositelji europskih vrijednosti?“ održava u Neumu, kazao je kako je siguran da će zaključci skupa dati vrlo jasan strateški pravac zajedničkog djelovanja kako bi se osigurali adekvatne odnosi u BiH i apsolutna jednakopravnost hrvatskog s druga dva narod ate stvorio ambijent za europsku BiH u kojoj će se ostajati, a ne odlaziti.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić medijima je kazala kako hrvatski narod, koji je „starosjedilački i autohtoni narod BiH“, već dijelom EU te da će kroz obrazovanje pridonijeti kvalitetnijem životu i rješenjima prihvatljivim za sve narode.

“Ovaj skup pokazuje da možemo prezentirati činjenice o višestoljetnoj prisutnosti Hrvata iz BiH u Europi, ali isto tako i da je akademska zajednica sposobna donositi strategije koje će osigurati da Hrvati ostanu konstitutivan narod BiH, da tu opstanu, rastu i kao takvi doprinesu ulasku BiH u EU”, ustvrdio je rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku