hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović: Sigurno nas neće jednoga po jednoga otjerati preko granice

Dragan Čović: Sigurno nas neće jednoga po jednoga otjerati preko granice

19 Novembra
06:19 2006

Smatra, naime, da je Sud i u ovome slučaju pogriješio, ne navevši nijednog razlog za njegovo zatvaranje.   Čovića ovog vikenda u pritvorskoj jedinici Suda BiH nitko nije mogao posjetiti zbog posebnih pravila koja vladaju u tome pritvoru. Njegova obitelj i suradnici moći će ga vidjeti tek sutra. Čovićev je odvjetnik u žalbi zatražio da ga se pusti kući uz predaju putnih isprava i određivanje mjere zabrane napuštanja boravišta. – Ne postoji nijedan razlog da dr. Čović bude u pritvoru jer je pokazao apsolutnu korektnost prema Sudu BiH. Odluka o pritvaranju sankcija je, a ne mjera osiguranja – rekao je za Večernjak Čovićev odvjetnik, otkrivši pojedinosti razgovora koji je s njim vodio dva sata prije nego je pritvoren. – Gospodin Čović je dostojanstveno primio odluku suda – rekao je Muselimović te citirao Čovića: “Da sam dan prije dobio obavijest da je presuda dvostruko ili tri puta viša, ne bih napustio Bosnu i Hercegovinu. Sigurno nas neće jednoga po jednoga otjerati preko granice.”
Doznajemo da je Čović uputio i dvije pisane poruke, jednu obitelji i drugu stranačkim kolegama.
U poruci čelništvu HDZ-a Bosne i Hercegovine Čović je napisao: “Izgleda da je vrijeme da se i ja ‘odmorim’”, pozvavši ih da “uzdignute glave” nastave razborito i hrabro voditi stranku. Odvjetnik Muselimović očekuje da će Sud BiH do utorka odlučiti o žalbi kojom se traži puštanje na slobodu.  Upozorio je na mnoge propuste i pogrešna tumačenja tijekom sudskog postupka posebno presude, koju su jučer svi mediji u BiH ocijenili krajnje nelogičnom.
Osloboditi odgovornosti šest optuženih, a kazniti predsjednika jedne stranke, to otvara golem prostor za nagađanja o političkome progonu.Muselimović je upozorio na to da je i Sud utvrdio da Čović nije autor “spornog mišljenja” te da ga nije potpisao.
Inače, kako se doznaje u pravosudnim krugovima, presuda Čoviću nije donesena jednoglasno. Tročlano se sudsko vijeće podijelilo. Dvojica stranih sudaca – Amerikanac Richard Gebelein i Belgijac Georges Renier – odlučila su čelnika HDZ-a BiH poslati iza rešetaka, a Dragomir Vukoje ocijenio je kako Čovićevo mišljenje nije kazneno djelo. Na strane je suce bilo mnogo povika zbog golema utjecaja međunarodne zajednice angažirane u BiH.


(Kliker.info)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku