hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović sa Lars-Gunnarom Wigemarkom : Nakon izbora niko neće spominjati referendum !?

Dragan Čović sa Lars-Gunnarom Wigemarkom : Nakon izbora niko neće spominjati referendum !?

21 Septembra
13:20 2016

covavig5Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se danas u Mostaru sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom. Čović je kazao da su svi svjesni odnosa u našoj zemlji, ali da ništa nije nemoguće ako odlučimo raditi zajedno. On se zahvalio ministru vanjskih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku na dosadašnjoj pomoći BiH na putu ka EU.

– Sačekat ćemo da se završe lokalni izbori, ali odmah nakon toga napravit ćemo niz sastanaka gdje ćemo redefinirati planove. Otvorena pitanja su stvarno rješiva, u našim su rukama, a imamo potporu izvana u našim planovima. Bilo bi neodgovorno da se ponašamo kako smo se ponašali zadnjih nekoliko godina. U narednih šest do devet mjeseci moguće je to riješiti, kazao je Čović.

Kako je kazao, jučerašnje prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU je veliki datum koji stvara obavezu da više ništa neće moći biti kao prije.

– Male lokalne teme ne smiju zasjeniti euroatlantski put. Priču o predmetu Sejdić-Finci moramo riješiti u narednih šest mjeseci. Mislim i na jako puno odluka Ustavnog suda BiH, tu je i Grad Mostar, ali uvjeravam vas da je to isključivo u našim rukama, dodao je Čović.

Kako je kazao, Evropska unija je sklonila sve prepreke sa puta da bismo mi krenuli ka EU.

– Moramo raditi na ekonomskom jačanju i stabilnosti što ima sve pretpostavke i preuzeti malo više hrabrosti. Do kraja godine će biti usvojeno mnogo zakona što će možda biti iznenađenje za nekoga. Ne smijemo lokalnim temama zasjeniti naš evropski put. Novinari su Čovića pitali o referendumu u Republici Srpskoj.

– Ne komentiram referendum niti odluke Ustavnog suda. Ustavni sud je takav kakav jest dok ne promijenimo pravila igre. Kad završimo izbore niko neće spomenuti referendum u BiH. Uvjeren sam da ćemo na sjednici Predsjedništva svu tu energiju koju smo nepotrebno prebacili na područje preusmjeriti na evropsku budućnost, dodao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović koji se susreo danas u Mostaru sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku