hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : “Odluka o popisu test SDA i SDS-a”

Dragan Čović : “Odluka o popisu test SDA i SDS-a”

06 Juna
15:17 2016

finta2Odluka o objavljivanju rezultata popisa u BiH biće test partnerstva između SDS-a i SDA na nivou BiH, rekao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BIH. On je kazao i kako je Savjet ministara BiH u mogućnosti da stavi izvan snage odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića te da to SDS može inicirati ako želi ne navodeći odredbe zakona prema kojim Savjet ministara BiH može mijenjati odluke Agencije za statistiku kao nezavisne državne institucije.

“Očekujem da se ovo pitanje razmatra na prvoj sljedećoj sjednici Savjeta ministara BiH, a ako se stvarno ne žele objaviti podaci, onda je Savjet ministara pravo mjesto za takve stvari”, rekao je Čović ponavljajući tezu svog strateškog partnera Milorada Dodika, koji takođe zagovara izjašnjavanje Savjeta ministara o vrućoj temi objave rezultata popisa, priželjkujući sukob SDS-as i SDA i raspad vlasti na državnom nivou.

“Očekujem da se time testira partnerstvo SDS-a i SDA na državnom nivou, a ministri iz HDZ-a će pratiti sve što oni usuglase. Moja je procjena da će srpska i bošnjačka strana tobože nastaviti svađati se kako se ništa ne bi uradilo”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ako se SDS i SDA usaglase, HDZ će apsolutno dati podršku tome.

“Problem je što se nastoji sada da se Hrvati izvuku ‘na površinu’ jer su navodno nešto nekorektno uradili, a, u stvari, riječ je o podvali”, navodi Čović i kaže da je odluka o objavljivanju rezultata popisa došla u vrlo nezgodno vrijeme i smatra da je riječ o pritisku koji Jukić nije izdržao.

“Prije svega taj pritisak su stvarali pojedinci koji su isključivu krivicu svaljivali na njega. Kada je riječ o objavljivanju rezultata, treba reći da smo imali uvid u rezultate popisa, a što se nije nikako moglo bez svojevrsnog kriminala”, naveo je Čović i dodao da se postavlja pitanje kako se moglo imati uvid u dokument koji je potpuno zaštićen i do kojega se nije moglo doći bez zajedničkog ključa.

Odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, dok srpska strana prigovara da direktor Jukić takvu odluku nije mogao donijeti bez saglasnosti entitetskih agencija za statistiku.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku