hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović: O poziciji RS neće odlučivati ni Mostar ni Sarajevo

Dragan Čović: O poziciji RS neće odlučivati ni Mostar ni Sarajevo

16 Maja
03:04 2011

Dragan Čović, lider HDZ BiH, kazao je da će u narednom mandatu na čelu te stranke tražiti teritorijalno preuređenje BiH, ali tvrdi da time RS neće biti ugrožena."O poziciji RS neće odlučivati nitko ni u Mostaru ni Sarajevu, i dok god postoji jasan stav srpskog naroda i srpskih političkih predstavnika, nitko ne može ugroziti RS i to je ta mjera, bez obzira na to što tko misli", rekao je Čović.

NN: Ponovo ste izabrani za predsjednika HDZ-a. Šta su Vaši prioriteti?

ČOVIĆ: U ovakvom krajnje nezavidnom političkom ambijentu biti na čelu stranke je krajnje odgovoran zadatak. Naš osnovni cilj u ovom ciklusu od četiri godine je stabilizirati odnose u BiH kroz ustavnopravnu jednakost Hrvata. Vjerujemo da hrvatski narod mora imati i teritorijalnu jednakopravnost u BiH, jer ovo što nam se događa na razini FBiH, a sada i u središnjoj Bosni, vrlo jasno pokazuje da ima i onih koji misle da se politički život može u potpunosti organizirati i bez hrvatskog naroda.

NN: Da li neprihvatanje dvoentitetske BiH znači ugrožavanje RS?

ČOVIĆ: Ovako organizirana dvoentitetska BiH je nama kao narodu neprihvatljiva i neodrživa. Naravno da moramo promijeniti model organiziranja države kada u Predsjedništvu Hrvati nemaju niti jednog člana, a Bošnjaci imaju dva. Ali nema razloga da bilo koji srpski predstavnik bilo koje partije radi naših zahtjeva bude zabrinut. Mi smo i u prudskom procesu predlagali četiri teritorijalne jedinice sa sjedištima u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru i to je naš pravac djelovanja. Vrlo ću jasno kazati: O poziciji RS neće odlučivati nitko ni u Mostaru ni Sarajevu, i dok god postoji jasan stav srpskog naroda i srpskih političkih predstavnika, nitko ne može ugroziti RS i to je ta mjera, bez obzira na to što tko misli. Mi smo svjesni te pozicije i držimo je kao realnost. Mi ćemo sa našim sagovornicima iz srpskog i bošnjačkog naroda razgovarati o rješenjima, ali nema nijednog razloga da SDS, SNSD ili bilo koja druga stranka ima bilo kakvih dvojbi kada je u pitanju pozicija RS.

NN: Kako komentarišete rješenje pitanja referenduma u RS?

ČOVIĆ: Ja sam imao vrlo jasan stav o tome i prije, mada su me u Sarajevu zbog toga prozivali da sam stao na stranu gospodina Milorada Dodika. Ono što radi izvršna i zakonodavna vlast RS i što je u skladu sa Ustavom RS i Aneksom četiri nitko ne može ignorirati. Mislim da je posjetom gospođe Ketrin Ešton Banjaluci nađeno rješenje po mjeri svih u BiH. Sama činjenica da se dogovorilo da se pristupi analizi i potpunoj reformi pravosuđa u BiH mislim da je dovoljna pobjeda da BiH i svi njeni elementi idu naprijed. Ja sam sve to vrijeme bio uz Dodika, ali na način da to ne shvatite pogrešno. Ne možemo ignorirati volju naroda u BiH i njihovih institucija.

NN: Ima najava da će visoki predstavnik ukinuti suspenziju odluka CIK-a. Šta ako se to desi?

ČOVIĆ: U osnovi, dobijamo mogućnost da izađemo iz krize i vratimo se u okvire Ustava i zakona. Daleko od toga da smo zadovoljni tim ustavom i zakonom. Ono što nam se događa na razini FBiH je sitnica u odnosu na ono – što vi u RS ne doživljavate – što su uradili bošnjački političari u središnjoj Bosni, gdje je potpuno ignorirana volja ovaj put kompletnog hrvatskog naroda. Tamo je HDZ sa svojim partnerima osvojio sve među Hrvatima. Osvojili smo sto posto, a brutalno smo izbačeni iz vlasti. I kad su naših deset ljudi uložili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, to je grubo odbačeno od strane Bošnjaka. Vi u RS to ne možete niti zamisliti što se tamo događa. Zabrinut sam zbog toga da najbrojniji narod na takav brutalan način pokazuje svoju snagu. Rješenje problema središnje Bosne apsolutno se sada veže za sve probleme u FBiH i to je neophodno odmah uraditi. Od visokog predstavnika ćemo tražiti da suspendira odluku CIK-a, ali i sve odluke što se tiče središnje Bosne. Time bi se dala šansa da se na ustavni način riješe ti problemi. Ako ne, mi ćemo imati jednu duboku krizu u kojoj Hrvati neće više apsolutno priznati vlast ni na jednoj razini. To će izazvati ozbiljne posljedice u polovini BiH. Ove godine očekujemo da se riješi presuda Suda u Strazburu, mislimo da je realno da se to ove godine uradi. Apsolutno moramo promijeniti Izborni zakon da osiguramo da legitimni predstavnici naroda budu u vlasti. Vjerujem da je ova europska inicijativa posljednjih dana dobra osnova da se vratimo dijalogu i da pristupimo formiranju vlasti na državnom nivou po principu dvije srpske, dvije hrvatske i dvije bošnjačke partije. U suprotnom bojim se da ulazimo u duboku krizu za koju više nisam siguran gdje bi joj bio kraj. Federalna vlada je apsolutno neustavna i nelegitimna, napravljena van svih ustavnih i zakonskih okvira, i to se mora vratiti na početak, a vlast u središnjoj Bosni mora biti konstituirana sukladno volji hrvatskog naroda.

NN: Hoće li formiranje vlasti u BiH čekati rješenje krize u FBiH?

ČOVIĆ: Ne moramo uopće čekati rješenje tog problema, to se može paralelno rješavati. Mi smo spremni razgovarati o formiranju vlasti na razini BiH, to smo još ranije jasno kazali, ali na načelima legitimnih predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, bez ikakvih uvjetovanja. Dragan Šajinović (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku