hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović: Nikada nisam rekao da se zalažem za treći entitet

Dragan Čović: Nikada nisam rekao da se zalažem za treći entitet

01 Februara
21:52 2010

Lideri šest stranaka potpisnica Kreševske deklaracije odlučili su danas na sastanku u Mostaru da će prihvatiti samo cjelovitu promjenu Ustava BiH, bez obzira na razne signale iz Evrope. Međutim, kada je riječ o dubljim tumačenjima reforme Ustava, stranke su iskazale različite stavove.  Sve stranke kreševske šestorke zalažu se za ostanak izbornog praga od tri odsto, dok ih pet smatara da treba podržati sistem zatvorenih lista da bi se omogućila ravnomjerna zastupljenost po svim osnovama, a protiv je samo Narodna stranka "Radom za boljitak".  Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je mala vjerovatnoća da će se o ustavnim promjenama bilo šta dogovoriti, obzirom da ubrzo predstoje izbori i dodaje da će stranka, ipak, učestvovati u svim razgovorima o tom pitanju."Nikada nisam rekao da se zalažem za treći entitet, već da je jasan stav stranke da se BiH treba što prije ustavno redefinisati, a danas je dogovoreno da se stoji na načelima  Kreševske deklaracije, koja je ranije usvojena", rekao je Čović i ponovio da HDZ BiH predlaže tri nivoa vlasti, od kojih je srednja sa četiri federalne jedinice sa sjedištima u Mostaru, Banjaluci, Tuzli i Sarajevu. Predsjednik HDZ BiH pesimista je i kada je riječ o "Dejtonu 2", ističući da BiH ne može otvoriti svoj evropski put bez promjena Ustava."BiH treba shvatiti da ne možemo otvoriti svoj evropski put bez promjene Ustava, ali ako budemo očekivali da to neko za nas uradi napravićemo u startu dvije greške. Jedna je da vjerujemo da će to neko za nas uraditi, a ja vjerujem da neće, a druga je da će neko za nas Hrvate nešto dobro uraditi", poručio je Čović, dodajući da su mnoge izmjene do sada urađene na štetu hrvatskog naroda.

On je dodao da je na današnjem sastanku lidera šest stranaka potpisnica Kreševske deklaracije bilo riječi i tome "na koji način onemogućiti Bošnjake da biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH". "Nama je jasno da to ne može biti hrvatski član Predsjedništva, bez obzira šta napisao na vratima svoje kancelarije", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka.Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasio je da je BiH nemoguća kao dvoentitetska i kao centralizovana unitarna država, te istakao da će ova stranka učiniti sve da Hrvati imaju legitimnog predsjednika.  On je istakao da bi BiH bila funkcionalna i ravnopravna sa tri multietnička entiteta i dva distrikta – Sarajevo i Brčko, ali da to i nije jedina mogućnost. Predsjednik HSS-NHI Ljiljana Lovrić ne vjeruje da će se ustavne reforme dogoditi do izbora.Potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović rekao je da je danas očekivao da ga Kreševska šestorka podrži u kandidaturi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, "kako bi bio pobijeđen Željko Komšić". Lijanović je konstatovao da, nažalost, do tog dogovora nije došlo, te da će sa svojom strankom ići sam u borbu za mjesto u Predsjedništvu BiH. Kada je u pitanju izmjena Zakona o prebivalištu Hrvatske, Ljubić je rekao da je strateški interes Hrvatske da Hrvati ostanu u BiH i da će o tom pitanju sve stranke razgovarati sa zvaničnim Zagrebom.Čović je, izražavajući zabrinutost zbog izmjena hrvatskog ustava i zakona o prebivalištu, rekao da se nada da će o tom pitanju biti riječi 5. februara u Zagrebu, na sastanku HDZ-ova Hrvatske i BiH."Skromna dva glasa koja imamo u hrvatskom Saboru uradiće sve da nijedan građanin BiH zbog administracije ne napusti BiH da bi dobio drugu privilegiju", rekao je Čović dodajući da nikakvo pismo nije poslano Zagrebu i da nije pametno dopisivati se o ovom problemu. Predsjednik HKDU-a Ivan Musa najavio je da će se naredni sastanak lidera šest stranaka potpisnica Kreševske deklaracije održati 1. marta, u organizaciji HDZ-a 1990.

Draganu Čoviću ne smeta optužnica         Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da mu najnovija  optužnica, koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u slučaju privatizacije "Eroneta", neće predstavljati nikakav problem u obavljanju posla, kao što to nisu predstavljale ni ranije dvije. Čović je poručio da će HDZ-a učiniti sve da BiH postane pravna država, navodeći da ona to sada nije ni izbliza, što pokazuje optužnica koja je podignuta protiv njega.On je danas na konferenciji za novinare u Mostaru, nakon sastanka stranaka, potpisnica Kreševske deklaracije, rekao da  je ponosan na sve što je radio u životu, pa i u vrijeme kada je 1999. godine bio predsjednik Upravnog odbora Hrvatskih pošta i Telekoma Mostar, te dodao da će se pokazati da nikada nije prekršio zakon, niti da je nekome napravio štetu.

– U vezi sa mojim aktivnostima zanimljivo je vrijeme kada se optužnica  podiže. Ali raduje me da je konačno podignuta,  kao i druge dvije optužnice koje su bile protiv mene, rekao je Čović.  Glavni tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Nijaz Mehmedbašić potvrdio je da je optužnica za "Eronet"  podignuta, te da se sada čeka potvrda kantonalnog suda, ali nije želio govoriti o slučaju. Uprava HTP Mostar, čiji je Čović bio predsjednik 1999. godine,  tereti se da je dionice Eroneta iz tadašnjeg HPT-a nezakonito prebacila firmama "Kroherc", "Alpina Komerc" i "Hercegovina osiguranju". Jednu od ranijih optužnica protiv Čovića podiglo je Tužilaštvo BiH zbog sumnje da je on kao tadašnji ministar finansija sa premijerom FBiH Edhemom Bičakčićem oštetio budžet za nekoliko miliona KM, a druga optužnica odnosi se na aferu "Lijanović".   (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku