hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović ne odustaje : Izmjene izbornog zakona su prioritet

Dragan Čović ne odustaje : Izmjene izbornog zakona su prioritet

18 Aprila
15:23 2017

Danas je u Mostaru održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

– Razgovarali smo o tome kako bi se set prijedloga našao u parlamentarnim klupama. Imamo usuglašen stav oko prve i druge tačke dnevnog reda HNS-a i vjerujem da ćemo već sutra na razini BiH imati neke incijative, a ove sedmice i na razini entiteta – rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, piše N1, prenosi Patria.

Na pitanje šta je sa izmjenama izbornog zakona, on je kazao da su one prioritet.

– On će sigurno biti na koordinaciji svih hrvatskih zastupnika i ministara na Vijeću ministara, a predvodi Borjana Krišto. Do kraja dana ćemo imati stav. Prijedlog modela koji smo usaglasili kroz HNS ide u proceduru putem Kluba u jednom odnosno drugom domu Parlamentarne skupštine BiH – izjavio je Čović i dodao da bi u narednih 5-6 dana trebali imali prijedlog za izmjene i dopune Izbornog zakona.

– Ništa nismo mijenjali što je HNS usvojio kao praksu kako smatramo da treba udovoljiti odluci Ustavnog suda BiH, rekao je Čović i dodao da se po tom modelu bira po 17 predstavnika Hrvata, Bošnjaka i Srba – dodao je Čović.

Jedan od prijedloga s kojim su partneri najdalje otišli, kaže Čović je taj da jedan narod drugom ne bira predstavnike.

Kršenje dogovora hrvatski član Predsjedništva BiH gleda kao dio taktike.

– Ima ljudi koji su sadašnjim statusom quo. Svako od kolega ima pravo igrati vruće hladno, a takva igra traje zadnjih 6,7 godina – istakao je Čović.

U četvrtak je glasanje o izmjenama Zakona o akcizama.

– SDA ima svoj stav, iako ne cjelovit. SBB ima svoj stav i HDZ svoj. Nastojat ćemo da taj stav bude i stav HNS-a. Naše nastojanje je vrlo jasno, da moramo imati bar na Kolegiju jednog i drugog Doma, Vijeću ministara i tročlanom Predsjedništvu konsenzus u dogovaranju. Smatramo da nije dobro da se preglasava bilo ko. Možda je teško dobiti konsenzus, ali se za njega treba izboriti. U Parlamentu je svaka varijanta u igri, borba je oko jednog glasa, što je porazno jer se radi o suštinskim zakonima – odgovorio je Čović i dodao da HDZ nikada nije dvojio oko akciza.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - PODRŠKA
    puka 59 - PODRŠKA 18 Aprila, 21:08

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA OČEKUJU DA NAŠTIMAŠ TAKO SA BAKOM I RADOM DA ODEŠ U BUHARU A dr ZELENIKA U PREDSJEDNIŠTVO BIH . POZDRAV DOMOVINI DO NOVI FACA SA KAPIJE BOSNE .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku