hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : Ne mislim da ima ljepše zemlje na svijetu od BiH

Dragan Čović : Ne mislim da ima ljepše zemlje na svijetu od BiH

10 Februara
16:00 2016

Covic“Izaslanstvo predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH, predstavnik ministarstva vanjskih poslova, naši predstavnici u Briselu i to je to. Ne pravimo od ovoga nikakav spektakl, želimo to predati tamo”, kazao je na današnjoj konferenciji za medije predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

“Veliki je broj članica EU rekao da BiH još nije spremna i koliko će to građane da košta? Odakle sredstva za sve to, jer slijedi ogroman birokratski aparat?”, glasilo je pitanje novinarke N1 Tine Jelin – Dizdar za Dragana Čovića.

O tom pitanju se razgovara zadnjih 15 godina u BiH, većina nas u BiH je sklona kazati da je EU put naš jedini put. Kad bi proveli bilo kakvo istraživanje, svi bi rekli da idemo u EU. Ako se nekom priključujete, onda se moraju pratiti standardi. Moj ključni motiv je da nas natjera da pokušamo brže raditi u dinamici kako se tamo negdje radi i da donosimo odluke po najvišem demokratskom standardu. Pitanje je da li je to tako u cijeloj EU u svakom segmentu života, ali to je naše opredijeljenje. Mislim da je to naš jedini put“, kazao je Čović i nastavio:

Možete uzeti primjer Bugarske, Rumunske koje su bez želje da povrijedim nekog, mislim da se možemo porediti sa tim zemljama. Uzmite primjer Hrvatske ili Slovenije i pogledajte kakav je danas njihov vanjski dug. Koštaće nas onoliko koliko budemo znali svojim prostorom. Ja ne mislim da ima ljepše zemlje na svijetu od BiH. Volio bih da čujem koja je to ljepša. A da li će se ljepše živjeti u njoj ili nekoj drugoj, ja opet kažem da je samo do nas. I do vas i do mene i svih koji čine život BiH. Špekulirati šta ćemo uraditi sa iznosima, bili članica EU ili ne, mi to moramo svakako uraditi. To ne bih vezao sa tim. Sve drugo smo naučili o EU“.

Koliko članica šalje poruku da nismo spremni?

Jesmo li mi stvarno spremni? Koja je članica bila spremna? Put od podnošenja zahtjeva do kandidatskog statusa je nekom trajao dvije godine, nekom pet godina nekom i duže. To je vrijeme kad se trebamo prilagoditi tome. Uz svo uvažavanje svih prijatelja koji šalju poruku, ali je najveći rizik da mi ne predamo zahtjev i da ne postanemo kandidat za EU. Ako se to desi, a opet je samo do nas, mi smo osuđeni na ispaštanje ovdje i nećemo imati pravo govoriti ovdje da mladi odlaze odavde, nego ćemo pitati ko je kriv.

Pa krivi su oni koji upravljaju ovom državom, od mene pa nadalje. Bez izuzetka. Nema pravo niko taj put kritizirati u smislu puta i naše spremnosti. Hajde da učinimo sve da nas drugi prepoznaju kao takve. Dobar dio EU danas preispituje svoje članstvo u EU i svoj odnos prema EU i dobar dio ne razmišlja o proširenju EU. Mene hrabri da svako ko s nama razgovara kaže da je prijatelj BiH. Ja se nadam da od tog 15-og dolaze neka druga vremena, bar u našim glavama“, pojasnio je Čović.

Ko će predvoditi delegaciju BiH?

Izaslanstvo predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH, predstavnik ministarstva vanjskih poslova, naši predstavnici u Briselu i to je to. Ne pravimo od ovoga nikakav spektakl, želimo to predati tamo. U vremenu od predaje do dobivanja mišljenja i kandidatskog statusa, vjerujem da ćemo svi imati više puta razgovarati. Ali odluka je jasna, predsjedavajući Predsjedništva BiH će u ponedjeljak formalno predati ovaj zahtjev“, zaključio je Čović.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku