hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Ćović : Moramo prekinuti anarhiju u Federaciji

Dragan Ćović : Moramo prekinuti anarhiju u Federaciji

25 Decembra
07:16 2012

Od trenutka kada se predsjednik FBiH Živko Budimir proglasio nenadležnim po zahtjevu za smjenu osam ministara u Vladi FBiH, radimo na sljedećim potezima, a prvi je organizacija sastanka četvorke (lideri SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a), koji će, najvjerovatnije, biti u četvrtak, izjavio je za "Avaz" Dragan Čović, lider HDZ-a BiH. On vjeruje da će četvorka nakon tog sastanka ponuditi vrlo praktična rješenja.

Osnovni zadatak            – Tada ćemo, uz sve ove razgovore koje smo obavili ovih dana, izaći s vrlo jasnim stavom i strategijom kako Federaciju vratiti u okvire Ustava, zakona i mogućnosti da normalno funkcionira. To je osnovni zadatak – ističe Čović.On kaže da je obavio usmene razgovore s liderima SDP-a, SBB-a i HDZ-a 1990 Zlatkom Lagumdžijom, Fahrudinom Radončićem i Božom Ljubićem.

– Dogovoreno je da svako sa svoje strane realno procijeni situaciju te da vidimo na koji način ćemo djelovati. Mislim da bismo nakon sastanka u četvrtak trebali imati jasan stav kako spasiti FBiH od blokada, izigravanja i zlouporabe ideje koju smo do sada imali kada je u pitanju institucija predsjednika FBiH. Znači, da spriječimo anarhiju koja se danas ogleda u činjenici da parlamentarna većina ne može imati Vladu sukladno snazi koju ima – kaže Čović.On dodaje da treba spriječiti one koji žele napraviti haos i anarhiju, a pozivaju se da tobože štite BiH. Kada su u pitanju špekulacije pojedinih medija da bi dva HDZ-a na nivou FBiH mogla u  opoziciju, Čović kaže da dva HDZ-a i jesu, praktično, opozicija.

– Druga je stvar što su neke druge stranke stvarna i teoretska opozicija i trebale bi biti i praktična, ali još putem institucije predsjednika Federacije BiH sprečavaju da se to realizira. Jednostavno, mi želimo da završi to stanje i zato smo poslali jednu jasnu poruku, a to je "radikalno" – kaže Čović.

Zakon i Ustav                 Čović pojašnjava da je to "radikalno" u skladu sa zakonom i Ustavom te će u tom duhu četvorka tražiti razgovore i rješenja s onima koji podupiru anarhično stanje, bez obzira bili to pripadnici međunarodne zajednice ili domaći faktori.(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku