hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : Čestitam Hrvatskoj početak gradnje Pelješkog mosta

Dragan Čović : Čestitam Hrvatskoj početak gradnje Pelješkog mosta

24 Aprila
16:34 2018

U  vezi s izrazito oprečnim i negativnim reakcijama pojedinih dužnosnika u BiH na potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, te početka njegove gradnje, smatramo nužnim bh. javnost podsjetiti na nekoliko ključnih činjenica, saopćeno je danas iz Ureda člana Predsjedništva BIH Dragana Čovića.

Navodi se da Predsjedništvo BiH nikada nije usvojilo zaključak ili neki drugi službeni akt u kojem je iznijelo jedinstven stav države Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na neslaganje s projektom  Europske unije u Republici Hrvatskoj oko izgradnje Pelješkog mosta i njegovo osporavanje u smislu da na bilo koji način ugrožava interese BiH.

Parlamentarna skupština BiH, koju čine Zastupnički dom i Dom naroda, nikad nije zatražila da se obustave aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta. Također, Vijeće ministara BiH nikada nije osporilo realizaciju ovoga projekta.

Javne reakcije, izjave i prethodna pisma pojedinih dužnosnika BiH različitim europskim institucijama i Vladi Republike Hrvatske su samoinicijativni akti i pokušaji komunikacije s institucijama drugih država i EU izvan okvira ustavno predviđenih nadležnosti, kojima se zadire u resore drugih državnih tijela, što nanosi nemjerljivu štetu BiH.

Važno je naglasiti da takvo djelovanje, bilo u pismenoj ili usmenoj formi, nema karakter ovlaštene međudržavne komunikacije, te ne održava službene stavove države Bosne i Hercegovine, odnosno usuglašene odluke Predsjedništva BiH koje ima isključive nadležnosti u području vanjske politike.

Ističemo kako je Republika Hrvatska u prethodnoj komunikaciji usuglasila projekt s bh. stranom i u potpunosti uvažila sve tehničke zahtjeve iznesene od strane naših eksperata i stručnih tijela.

Imajući u vidu gore navedeno, a u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, te s jasnim i čvrstim opredjeljenjem da podržimo sve procese koji jačaju europski karakter ovog prostora, ovim putem izražavamo čestitke Republici Hrvatskoj na potpisivanju ugovora i početku realizacije projekta izgradnje Pelješkog mosta, navodi se u saopćenju.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku